Zoeken

Oud havenkwartier ontdekt in Rabat

6 november 2023 - 09:00 - Marokko

©

Marokkaanse archeologen hebben de resten van wat wordt beschouwd als het "eerste" antieke havenkwartier van Marokko ontdekt in Chellah, Rabat, een UNESCO-werelderfgoedlocatie van 3,15 vierkante kilometer die bijna vijf keer groter is dan Pompeï.

Onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Archeologie en Erfgoed (INSAP) hebben opgravingen uitgevoerd aan de linkeroever van de Bouregreg-rivier. Hier vonden zij de oudste ruïnes van het antieke havenkwartier nabij Rabat. Volgens de onderzoekers werd het gebied oorspronkelijk gekoloniseerd door de Feniciërs en was het een belangrijke buitenpost van het Romeinse Rijk van de tweede tot de vijfde eeuw. Tijdens de opgravingen werd ook een van de grootste thermale badhuizen van het oude Marokko ontdekt, evenals een nieuwe begraafplaats uit de tweede eeuw na Christus, delen van de stadsmuur en een unieke vrouwelijke beelden, mogelijk een godin of keizerin.

Lees ook: Marokkaans dorp in wereldtop mooiste dorpen

"Dit is een belangrijke vondst omdat het de eerste keer is dat er bewijs is gevonden van een antiek havenkwartier in Marokko", aldus Abdelaziz El Khayari, hoogleraar pre-islamitische archeologie aan het INSAP, tijdens een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat dergelijke overblijfselen nog nooit eerder zijn bestudeerd. "We hebben de eigenlijke haven nog niet ontdekt," merkte hij op.

Volgens Mehdi Bensaid, de minister van Jeugd, Cultuur en Communicatie, zou de locatie van de ruïnes, dicht bij het centrum van de Marokkaanse hoofdstad, een trekpleister kunnen worden voor zowel lokale als buitenlandse toeristen. Sinds maart heeft zijn ministerie 455.000 euro geïnvesteerd en hij verwacht dit bedrag volgend jaar te verdubbelen. Het opgravingstraject zal elk jaar worden voortgezet tot het project voltooid is.

Lees ook: Dinosaurusafdrukken ontdekt in Marokko

"Dit is iets wat iedereen kan interesseren", zei de minister. "Plaatsen zoals Volubilis trekken jaarlijks 500.000 bezoekers. We streven naar 1 miljoen bezoekers door deze site te ontwikkelen, leven in te blazen, marketing en communicatie te bevorderen", aldus Mehdi Bensaid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team