Zoeken

Rif: "Algerije speelt met vuur"

15 maart 2024 - 22:30 - Marokko

©

De onlangs geopende vestiging van de "Parti National Rifain" (Nationale Riffijnse partij-PNR) in Algiers heeft de spanningen tussen Marokko en Algerije verder doen toenemen. Voormalig ambassadeur van Marokko in Algerije Hassan Abdelkhalek, beschuldigt Algerije van het steunen van de separatistische groepering om Marokko te destabiliseren.

Abdelkhalek stelt dat Algerije "met vuur speelt" door de PNR een platform te bieden. Hij noemt de leden van de partij "zonder invloed in de Rif" en beweert dat ze banden hebben met een drugscrimineel. De oud-ambassadeur betwist de beweringen van Algerije dat de Rif-beweging streeft naar een onafhankelijke republiek.

Lees ook: Riffijnse partij PNR streeft naar onafhankelijkheid van de Rif

De PNR is in september 2023 in België opgericht en word door Marokko beschouwd als een "separatistische groepering". De partij heeft sinds kort een kantoor in Poirson, Algerije. "De Algerijnse geheime dienst heeft in september in Brussel de oprichting van de PNR gesponsord. Hiervoor hebben ze enkele invloedloze personen uit de Rif-regio gerekruteerd die banden hebben met een oud-parlementslid dat beschuldigd wordt van internationale drugshandel (Saïd Chaou)."

Volgens Abdelkhalek is dit slechts de zoveelste poging van Algerije om onrust te stoken in het noorden van Marokko. Hij herinnert eraan dat Algerije in 2017 tevergeefs probeerde de Rif-protesten te gebruiken om de stabiliteit van Marokko te ondermijnen.

De oud-ambassadeur is kritisch over de contradicties in het Algerijnse beleid. Enerzijds steunt Algerije de PNR, terwijl het de Kabyle-beweging voor zelfbeschikking als terroristisch beschouwt. Hij benadrukt de hypocrisie van Algerije in zijn uitleg van het zelfbeschikkingsrecht.

Lees ook: Nieuwe provocatie: Algerije opent kantoor voor partij Rif-separatisten

Abdelkhalek is ervan overtuigd dat de pogingen van Algerije om Marokko te destabiliseren zullen mislukken. Hij verwijst naar de "mislukkingen" van Algerije sinds 48 jaar om Marokko’s territoriale integriteit in het zuiden aan te tasten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team