Zoeken

Riffijnse partij PNR streeft naar onafhankelijkheid van de Rif

7 november 2023 - 22:30 - Marokko

©

De roep om onafhankelijkheid van de Rif regio in het noorden van Marokko klinkt steeds luider sinds de oprichting van de "Parti national rifain" (Nationale Riffijnse partij-PNR) in 2021. De in Europa gevestigde partij, die officieel werd aangekondigd op 16 september 2023, zet zich in voor "internationale erkenning en steun voor zijn streven naar onafhankelijkheid".

De PNR, met aanwezigheid in verschillende Europese landen, heeft volgens woordvoerder Aziz Agrawli vier duidelijke doelstellingen. In een interview met El Español legt hij uit dat de partij ernaar streeft om "een politiek perspectief te bieden voor het Riffijnse volk en onze rechtvaardige zaak wereldwijd te vertegenwoordigen", naast het "verdedigen van de politieke, economische, culturele en menselijke rechten van de Riffijnen wereldwijd". Agrawli spreekt ook van "het voor het gerecht brengen van de Marokkaanse bezetter en andere landen die verantwoordelijk zijn voor criminele daden tegen de Riffijnen" en het "doen herleven van de republiek van de Riffijnse stammen, opgericht in 1921".

Lees ook: Rif-oorlog: Europa moet Riffijnen compenseren

Op 27 oktober heeft de PNR een dossier ingediend bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in Genève over de Rif-oorlog. Ze beschuldigen de Franse en Spaanse kolonisten, in samenwerking met de Marokkanen, van het plegen van "oorlogsmisdaden" in de jaren 1920. "Destijds was de Rif een onafhankelijk soeverein land. We spreken dus over oorlogsmisdaden die daar zijn gepleegd, inclusief het gebruik van chemische wapens, wat internationaal verboden is. Het Rifain volk lijdt hier nog steeds onder."

Om deze redenen eist de PNR compensatie van Spanje en Frankrijk en vraagt het de steun van de internationale gemeenschap voor de onafhankelijkheid van de Rif, waarbij het de "arrestaties, systematische verplaatsingen en moorden" van Riffijnen door de Marokkaanse autoriteiten veroordeelt. Na recente gesprekken met leden van de regerende partij in Zuid-Afrika, dat het beschouwt als "een model van bevrijding en ontwikkeling", zal de PNR zich inzetten om zoveel mogelijk mensen te overtuigen.

Lees ook: Jonge Riffijnen vluchten uit wanhoop naar Spanje

Niet alle Riffijnen staan achter deze beweging. "De legitimiteit die het kan hebben in de Rif is twijfelachtig, omdat het geen belangrijke politieke spelers heeft in het huidige politieke landschap van de regio," reageert Reda Benzaza, voormalig woordvoerder van de Hirak Rif. Bronnen dicht bij de Marokkaanse inlichtingendiensten stellen dat de PNR financiële steun geniet "uit de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, België, Frankrijk en Scandinavische landen". Tegelijkertijd "oefent Algerije druk uit op andere landen zoals Guinee en Angola om deze politieke partij te erkennen als de legitieme vertegenwoordiger van het Riffijnse volk".

Bladna.nl