Zoeken

Saïd Chaou bekritiseert Algerije voor steun aan Riffijnse PNR-partij

23 maart 2024 - 18:00 - Marokko

©

Voormalig parlementslid van Al Hoceima, Saïd Chaou, beschuldigt Algerije van het toestaan dat de Nationale Riffijnse Partij (PNR) een officiële vertegenwoordiging opent in Algiers. De PNR, opgericht in Brussel in september 2023, streeft naar onafhankelijkheid van de Rif-regio in Marokko. De partij heeft een villa in de Algerijnse wijk Poirson in gebruik gekregen die toebehoort aan de Algerijnse autoriteiten.

De opening van de PNR-vertegenwoordiging heeft tot veel reacties geleid. Chaou benadrukt in een verklaring dat de "Beweging van 18 september" geen enkele band heeft met de PNR. Hij beweert dat de PNR gemanipuleerd en gesteund wordt door de Algerijnse inlichtingendienst. Degenen die door Algerije worden gesteund, vertegenwoordigen volgens Chaou alleen zichzelf.

Lees ook: Rif: "Algerije speelt met vuur"

Chaou erkent dat er in de Rif-regio politieke problemen zijn, maar hij benadrukt dat deze problemen binnen Marokko opgelost moeten worden, zonder inmenging van buitenlandse mogendheden. Deze mogendheden zijn volgens hem alleen op hun eigen belang uit en proberen de stabiliteit van Marokko te verstoren. De Beweging van 18 september veroordeelt de pogingen van de Algerijnse inlichtingendienst om de spanningen in de Rif te exploiteren.

Lees ook: Saïd Chaou centraal in Algerijnse financiering Marokkaanse separatisten

De beweging herhaalt ook haar oproep tot vrijlating van alle politieke gevangenen, met name diegenen die nog steeds vastzitten vanwege hun betrokkenheid bij de Hirak-beweging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team