Zoeken

Nieuwe ontwikkelingen in zaak Brahim Saadoun

29 juni 2022 - 17:00 - Wereld

©

Marokko mag spreken met de Marokkaanse pro-Oekraïense strijder Brahim Saadoun, die op 9 juni samen met twee Britten door separatisten in Donetsk ter dood werd veroordeeld.

De door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne hebben Marokko toegestaan om met de 21-jarige Marokkaanse strijder Brahim Saadoun te spreken, volgens een hoge ambtenaar in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR). Brahim Saadoun werd ter dood veroordeeld omdat hij aan de zijde van het Oekraïense leger had gevochten, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Lees ook: Marokkaanse advocaten organiseren zich om Brahim Saadoun te redden

De reacties op het doodvonnis tegen Brahim Saadoun zijn sinds 9 juni talrijker geworden. "Wij zijn zeer bezorgd over de berichten over een schijnproces en de veroordeling van legitieme strijders die in de Oekraïense strijdkrachten dienen," reageerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een Twitter-bericht. De Marokkaanse ambassade van haar kant verklaarde dat de Marokkaanse student "zich uit vrije wil bij het Oekraïense leger heeft aangesloten" en bevestigde dat hij zowel de Oekraïense als de Marokkaanse nationaliteit bezit.

Al na enkele dagen werd de roep om uitstel van executie steeds luider. De Marokkaans-Russische Vriendschapsvereniging en het Marokkaans Comité voor Vrede en Solidariteit hebben een brief gestuurd naar de Russische president Vladimir Poetin met het verzoek om in te grijpen. De Marokkaanse vereniging voor mensenrechten (AMDH) heeft advocaten ingehuurd om het beroep van Brahim Saadoun in Donetsk te volgen.

Lees ook: Marokko reageert op doodstraf van Brahim Saadoun

Taher Saadoun, de vader van Brahim, heeft maandag in een persconferentie de Marokkaanse regering opgeroepen in te grijpen "om zijn zoon te redden". Er is een sprankje hoop nu Marokko toestemming heeft gekregen om met de pro-Oekraïense strijder te praten.

Bladna.nl