Zoeken

Oekraïne onderhandelt vrijlating Marokkaan Brahim Saadoun

1 juli 2022 - 19:40 - Wereld

©

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onderhandelt Oekraïne met Rusland over de vrijlating van Oekraïense en buitenlandse pro-Oekraïense strijders. Zo heeft hij woensdag bekendgemaakt. Een opsteker voor de Marokkaan Brahim Saadoun, die door een rechtbank in Donetsk ter dood werd veroordeeld.

Duizenden Oekraïense en buitenlandse soldaten worden door Rusland vastgehouden "die zich vrijwillig hebben aangemeld" om Oekraïne te verdedigen, herinnerde Zelensky in een interview met de Amerikaanse zender NBC.

Lees ook: Nieuwe ontwikkelingen in zaak Brahim Saadoun

De Oekraïense president bevestigde dat er onderhandelingen met Rusland over hun vrijlating aan de gang zijn. "Vandaag is het oorlog in Oekraïne, maar morgen kan het in Europa of in de Verenigde Staten zijn. Daarom is het absoluut juist om te beweren dat de oorlog met Oekraïne reeds een oorlog is met Europa en de Verenigde Staten," zei hij.

Lees ook: Marokko reageert op doodstraf van Brahim Saadoun

De verklaring van de Oekraïense president kwam op dezelfde dag dat de verdediging van Shaun Pinner, een Britse pro-Oekraïense activist die in de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk ter dood veroordeeld was, aankondigde tegen het vonnis in beroep te gaan. De 48-jarige Pinner en de andere Brit, de 28-jarige Aiden Aislin zijn samen met de Marokkaan Brahim Saadoune op 9 juni ter dood veroordeeld wegens gevechtshandelingen aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team