Zoeken

Marokkaanse advocaten organiseren zich om Brahim Saadoun te redden

24 juni 2022 - 18:20 - Marokko

©

Een groep Marokkaanse advocaten reist naar Donetsk om het beroep van Brahim Saadoun, die op 9 juni door pro-Russische separatisten in de Donbass ter dood werd veroordeeld, verder te behandelen.

De Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten (AMDH) heeft van de Russische overheid toestemming gekregen voor dit initiatief, aldus haar voorzitter Aziz Ghali. Ter ondersteuning van zijn verzoek bracht hij naar voor dat Saadoun niet de Oekraïense nationaliteit heeft, omdat zijn verblijfsvergunning nog geldig was. Deze vergunning wordt enkel ingetrokken wanneer een aanvrager de nationaliteit verkrijgt.

Lees ook: Zaak Brahim Saadoun: Doema-voorzitter steunt doodstraf

Vóór de Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten had de Marokkaanse Coalitie tegen de Doodstraf reeds advocaten aangesteld om het proces te volgen, maar niet om te pleiten. Buitenlandse advocaten mogen van de pro-Russische autoriteiten in de Oekraïense Donbass namelijk niet pleiten in de rechtbank.

De separatistische autoriteiten hebben van hun kant beweerd dat zij ambtshalve advocaten voor buitenlanders op hun grondgebied hebben aangesteld. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat "noch Marokko noch Groot-Brittannië contact met ons land hebben opgenomen. Deze twee landen zijn niet geïnteresseerd in het lot van hun burgers".

Lees ook: Marokko regelde geen advocaat voor Brahim Saadoun

Deze informatie werd ontkend door Aziz Ghali, die stelt dat de Nationale Raad voor de Mensenrechten in Marokko de zaak volgt en dat de AMDH in verbinding staat met de openbare verdediging van Brahim Saadoun.

Bladna.nl