Zoeken

Brahim Saadoun riskeert nog steeds executie in Oekraïne

15 juli 2022 - 19:40 - Wereld

©

De Marokkaanse Brahim Saadoun en de twee ter dood veroordeelde Britse soldaten, zullen toch worden geëxecuteerd als zij hun beroep verliezen. Dit hebben de autoriteiten van Donetsk gemeld.

Volgens Russische media zullen de drie buitenlanders, waaronder ook de Marokkaanse Brahim Saadoun, toch geëxecuteerd kunnen worden. Hoewel de mannen in actieve dienst waren in het Oekraïense leger, werden ze op hun proces "huursoldaten" genoemd. De wet in Donetsk bepaalt dat huursoldaten doodgeschoten moeten worden.

Lees ook: Executie Brahim Saadoun in Donetsk opgeschort

Eerder deze maand was er nog sprake van een hervorming van het wetboek van strafrecht in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, wat de uitvoering van de doodstraf zou kunnen vertragen. Maar nu wordt gemeld dat het gevreesde vonnis toch voltrokken kan worden, indien hun beroep wordt verworpen.

Lees ook: Oekraïne onderhandelt vrijlating Marokkaan Brahim Saadoun

Denis Pushilin, het hoofd van de Russische strijdkrachten in de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk, heeft afgelopen woensdag een verklaring afgelegd. "Alle buitenlanders zijn in beroep gegaan en we wachten op een rechtszitting. Als de rechtbank het vonnis bevestigt, zullen hun zaken worden overgedragen aan de bevoegde diensten om de straf uit te voeren," zei hij tegen het agentschap Tass. Hij benadrukte dat de executie zal worden uitgevoerd door middel van een vuurpeloton en niet openbaar zal zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team