Zoeken

Zaak Brahim Saadoun: Doema-voorzitter steunt doodstraf

18 juni 2022 - 12:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De zaak van de jonge Marokkaan die door het Hooggerechtshof van de Volksrepubliek Donetsk ter dood is veroordeeld, blijft reacties losmaken. Ondanks het feit dat mensenrechtenorganisaties een beroep doen op president Poetin om het leven van Brahim Saadoun te redden, heeft de voorzitter van de Doema de zaak nog erger gemaakt door aan te dringen op de uitvoering van het vonnis.

Elke dag vervliegt de hoop op de vrijlating van Brahim Saadoun. "De doodstraf is de straf die deze fascisten verdienen", zei Vjatsjeslav Volodin, voorzitter van de Doema, het Russische parlement, volgens The Moscow Times. De Russische parlementariër acht het "correct" om de doodstraf te behouden in de separatistische republiek Donetsk omdat "ze in oorlogstijd bijzonder relevant is".

Lees ook: Marokko reageert op doodstraf van Brahim Saadoun

Brahim Saadoun vocht samen met twee Britten voor het Oekraïense leger. De jonge Marokkaan werd op 9 juni ter dood veroordeeld na een spoedproces. Hoewel sommigen, zoals de voorzitter van het Russische parlement, het vonnis toejuichen, oordeelt het bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties dat de rechtszaak waarin de drie strijders werden veroordeeld, oorlogsmisdaden zijn.

Lees ook: Oproep aan Poetin om doodvonnis tegen Marokkaan niet uit te voeren

Maandagavond zei de Marokkaanse ambassade in Kiev dat Brahim Saadoun "gevangen was genomen in het uniform van het Oekraïense staatsleger als lid van een Oekraïense marine-eenheid" en "momenteel wordt vastgehouden door een organisatie die niet wordt erkend door de Verenigde Naties of Marokko". Hij veroordeelde noch de opsluiting, noch het vonnis.

Bladna.nl