Zoeken

VS reageert op doodvonnis pro-Oekraïense Marokkaanse strijder

13 juni 2022 - 11:40 - Wereld

©

Antony Blinken, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, heeft gereageerd op de terdoodveroordeling door de separatistische autoriteiten in Donetsk, van de jonge Marokkaan Brahim Saadoun en twee Britten. Ze worden ervan beschuldigd huursoldaten te zijn. In het voorjaar van 2022 werden ze door Russische troepen gevangen genomen tijdens gevechten in de Donbass.

"We zijn zeer bezorgd over de berichten over een fictief ’proces’ en de veroordelingen daarin van legitieme strijders die in de Oekraïense strijdkrachten dienen," reageerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken in een bericht op zijn Twitter-account. Hij riep "Rusland en zijn medestanders op het internationaal humanitair recht te eerbiedigen, inclusief de rechten en de bescherming van krijgsgevangenen".

Lees ook: Marokkaan Brahim Saadoun ter dood veroordeeld in Oekraïne

"Ik veroordeel in de sterkst mogelijke bewoordingen de veroordeling van Aiden Aslin en Shaun Pinner, die worden vastgehouden door Russische bondgenoten in Oost-Oekraïne," zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. Net als haar Amerikaanse collega, noemde ze het vonnis fictief. "Dit zijn krijgsgevangenen, in een oorlog. Het is een schijnvonnis zonder enige legitimiteit (...). Mijn gedachten zijn bij de families. Maar we blijven alles doen wat we kunnen om hen te steunen," voegde zij eraan toe.

Lees ook: Marokkaan staat terecht in Donetsk als Oekraïense strijder

Toen zij in april aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten vochten, werden de jonge Marokkaan Brahim Saadoun en de twee Britten, door het Russische leger in Mariupol gevangen genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team