Zoeken

Nederlands recyclingbedrijf boekt succes in Marokko

24 september 2021 - 10:00 - Economie

©

Het Nederlandse bedrijf Searious Business biedt bedrijven innovatieve oplossingen om plasticgebruik te verduurzamen en plastic in een gesloten kringloop te houden. In Marokko werkten de groep het afgelopen jaar samen met de Marjane- en Carrefour supermarkten, om het probleem van plasticvervuiling aan te pakken. Marokko genereert jaarlijks 1 miljoen ton plastic afval, waarvan op dit moment slechts 7% wordt gerecycled.

Er worden twee strategieën uitgeprobeerd. Het eerste proefproject betreft de invoering van een recyclingsysteem van bottle to bottle, waarbij supermarktklanten worden uitgenodigd PET-flessen in te leveren in deelnemende winkels. Voor elke ingeleverde fles krijgt de klant een bon of spaarpunten die hij in de winkel kan besteden, schrijft Verpakkingsmanagement, een kennisplatform voor de verpakkende industrie.

Lees ook: Nederlands bedrijf wil plastic afval recyclen in Marokko

De flessen worden vervolgens gerecycled tot plastic dat opnieuw geschikt is voor de verpakking van levensmiddelen. Volgens Searious Business kunnen alleen al in de stad Rabat jaarlijks meer dan 26 miljoen flessen worden ingezameld, of 530 ton plastic afval. "Het project is zo goed ontvangen door de klanten en het management van Marjane, dat de retailers hebben besloten om veel eerder dan gepland uit te rollen naar een tweede locatie in Salé", zegt Anna-Lena Henke van Searious Business.

"We hebben een enquête gehouden onder klanten en de reacties waren heel positief, 93% van de ondervraagde klanten keken al lange tijd uit naar een inzamelsysteem voor plastic, want er is geen formele inzameling voor recycling in Marokko. Consumenten vinden het niet leuk om het in de prullenbak te gooien en zijn blij dat er iets gebeurt. Ze willen hun flessen graag retourneren, zelfs zonder de financiële stimulans. 67% van de klanten retourneerde 10-20 flessen per keer, wat aangeeft dat ze bereid zijn om flessen thuis te sparen en ze in één keer mee te nemen."

Lees ook: Tanger gebruikt gerecycled afvalwater voor irrigatie

De tweede proef is gericht op de vermindering van plastic voedselcontainers voor eenmalig gebruik, door ze te vervangen door een herbruikbaar alternatief. Klanten van de delicatessenwinkel worden aangemoedigd om te kiezen voor een herbruikbare verpakking die geen afval oplevert. Ze betalen een kleine som statiegeld dat wordt teruggegeven wanneer zij de duurzame verpakking terugbrengen naar de winkel. Volgens Searious Business zou dat enkel al de stad Rabat 5000 ton plastic afval kunnen vermijden.

Het MOSSUP-project (Moroccan Supermarkets tackling Single Use Plastic) wordt geleid door Searious Business en gefinancierd door het programma voor Small Business Innovation Research van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team