Zoeken

Nederlands bedrijf wil plastic afval recyclen in Marokko

9 maart 2021 - 16:40 - Economie

©

Searious Business, een Nederlands bedrijf dat door Marjane en Label’Vie wordt gesteund, wil de inzameling en recycling van wegwerpverpakkingen van levensmiddelen in Marokko verbeteren.

Marokko produceert jaarlijks meer dan een miljoen ton plastic afval, waarvan 60% zonder voorafgaande controle op openbare stortplaatsen terecht komt, 33% in de natuur wordt gedumpt en slechts 7% wordt gerecycled, meldt La Vie Eco. Deze cijfers spraken de in 2016 opgerichte Nederlandse sociale onderneming Searious Business aan.

Om verandering te brengen in deze situatie is het Nederlandse bedrijf van plan om een project op te zetten met de naam MOSSUP (Moroccan Supermarkets Tackling Single-Use Plastics), dat erop gericht is Marokkaanse supermarkten bewust te maken van de noodzaak om afval te recyclen tot kunststoffen voor eenmalig gebruik. Om dit project tot een succes te brengen, heeft het bedrijf de medewerking gevraagd van Marjane en Label’Vie, twee supermarktketens die gespecialiseerd zijn in massadistributie.

De stad Rabat is geselecteerd voor de proeffase, die over ongeveer tien dagen begint. Na deze eerste ervaring kunnen het Nederlandse bedrijf en zijn Marokkaanse partners het project verder ontwikkelen, dat tot doel heeft de inzameling en recycling van plastic voedselverpakkingen te verbeteren en uiteindelijk een recyclingsysteem met detailhandelaars op te zetten om de hoeveelheid plastic afval die in de natuur wordt gedumpt te verminderen.

Het MOSSUP-project wordt uitgevoerd met financiering van het programma onderzoek en innovatie voor midden- en kleinbedrijf van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het wordt uitgevoerd door de Nederlandse sociale onderneming Searious Business, in samenwerking met de Marokkaanse vereniging voor de bescherming van het milieu en het klimaat (ASMAPEC).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team