9 maart 2021 - 16:40 - Economie
Searious Business, een Nederlands bedrijf dat door Marjane en Label’Vie wordt gesteund, wil de inzameling en recycling van wegwerpverpakkingen van levensmiddelen in Marokko verbeteren.
Marokko produceert jaarlijks meer dan een miljoen ton plastic afval, waarvan 60% zonder voorafgaande controle op openbare stortplaatsen terecht komt, 33% in de natuur wordt gedumpt en slechts 7% wordt gerecycled, meldt La Vie Eco. Deze cijfers spraken de in 2016 opgerichte Nederlandse sociale onderneming Searious Business aan.
Om verandering te brengen in deze situatie is het Nederlandse bedrijf van plan om een project op te zetten met de naam MOSSUP (Moroccan Supermarkets Tackling Single-Use Plastics), dat erop gericht is Marokkaanse supermarkten bewust te maken van de noodzaak om afval te recyclen tot kunststoffen voor eenmalig gebruik. Om dit project tot een succes te brengen, heeft het bedrijf de medewerking gevraagd van Marjane en Label’Vie, twee supermarktketens die gespecialiseerd zijn in massadistributie.
De stad Rabat is geselecteerd voor de proeffase, die over ongeveer tien dagen begint. Na deze eerste ervaring kunnen het Nederlandse bedrijf en zijn Marokkaanse partners het project verder ontwikkelen, dat tot doel heeft de inzameling en recycling van plastic voedselverpakkingen te verbeteren en uiteindelijk een recyclingsysteem met detailhandelaars op te zetten om de hoeveelheid plastic afval die in de natuur wordt gedumpt te verminderen.
Het MOSSUP-project wordt uitgevoerd met financiering van het programma onderzoek en innovatie voor midden- en kleinbedrijf van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het wordt uitgevoerd door de Nederlandse sociale onderneming Searious Business, in samenwerking met de Marokkaanse vereniging voor de bescherming van het milieu en het klimaat (ASMAPEC).
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Essaouira beste kuststad van Marokko
Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko
Marokkaanse hotels volgeboekt in 2024
Huurauto belandt in rivier in Martil, inzittenden gevlucht
Marokkaanse export watermeloen keldert
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko
Marokkaanse export watermeloen keldert
Emiraten willen investeren in handelsvloot Marokko
Economische groei: Marokko’s verwachtingen
Marokkaanse banken in de problemen ondanks belastingamnestie
Europese Ontwikkelingsbank investeert 530 miljoen euro in Marokko
Ramadan 2025 in Marokko: waarschuwing voor prijsexplosie