Zoeken

Nasser Zefzafi opnieuw opgenomen in het ziekenhuis

1 juli 2021 - 12:00 - Marokko

©

De voormalige leider van de Hirak-beweging in de Rif, Nasser Zefzafi, is afgelopen dinsdag opgenomen in een ziekenhuis in Tanger nadat hij in zijn cel het bewustzijn had verloren. Sinds februari is het de derde keer dat Zefzafi in het ziekenhuis is opgenomen.

De Spaanse krant El Mundo meldt dat Nasser Zefzafi bewusteloos werd aangetroffen in zijn cel door bewakers van de gevangenis in Tanger. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de gezondheidsproblemen van de voormalige leider van de Hirak-beweging het gevolg van de hongerstaking waartoe Zefzafi en andere gedetineerden van de protestbeweging zijn overgegaan. In mei werd hij overgebracht naar een ziekenhuis waar uit medische tests was gebleken dat zijn gezondheid zwaar te lijden heeft gehad onder de eenzame opsluiting van 18 maanden en de weigering om te eten. Familieleden en de advocaten van Zefzafi hebben meerdere malen aangegeven dat hij onder erbarmelijke omstandigheden wordt vastgehouden en herhaaldelijk gevraagd om zijn gezondheid te laten onderzoeken.

Lees ook: Hof van Cassatie bevestigt: Zefzafi 20 jaar cel in

De aanklachten van zijn naasten worden ondersteund door een persbericht dat op 26 juni werd gepubliceerd ter gelegenheid van de viering van de Internationale Dag van de Verenigde Naties ter ondersteuning van slachtoffers van foltering. Hierin verklaarde de Marokkaanse Vereniging voor de Rechten van de Mens (AMDH) dat "de praktijk van foltering en andere wrede, onmenselijke en vernederende behandelingen nog steeds gangbaar zijn in verschillende detentiecentra in Marokko".

Vorige week is een verzoek van de advocaten van verschillende Hirak-gevangenen, onder wie Nasser Zefzafi, om de opgelegde straffen te herzien, afgewezen door het Hof van Cassatie. Naar aanleiding van de protesten in de Rif van 2016 zijn ongeveer 800 demonstranten opgepakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team