Zoeken

Nasser Zefzafi in ziekenhuis opgenomen

22 februari 2021 - 12:00 - Marokko

©

Nasser Zefzafi ligt in het ziekenhuis. De leider van de Hirak beweging is sinds afgelopen zondag in hongerstaking en riskeert weg te glijden in een hypoglycemisch coma.

De protestleider, die in mei 2017 tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor "samenzwering en het in gevaar brengen van de staatsveiligheid", werd onwel omdat hij volgens zijn vader sinds afgelopen zondag enkel water drinkt zonder suiker. Dat vertelde Ahmed Zefzafi woensdag in een telefonisch gesprek met El Mundo.

Nasser Zefzafi werd bewusteloos aangetroffen in zijn cel door een bewaker die hem kwam halen voor een afspraak met zijn advocaat.

Zefzafi is een hongerstaking begonnen om de vrijlating van alle Hirak-gevangenen en betere detentieomstandigheden voor hem en zijn lotgenoten op te eisen. De centrale gevangenisadministratie DGAPR heeft vrijdag in een verklaring de hongerstaking bevestigd maar stelt niet op de hoogte te zijn gebracht van de redenen die daartoe leidden.

Zowel Zefzafi als een andere Hirak-gevangene die een straf van 10 jaar uitzit, hebben laten weten dat ze niet zullen stoppen met hun hongerstaking en dat ze onderhandelingen met de betrokken partijen weigeren. De DGAPR stelt aan een aantal van hun eisen te hebben voldaan en niet verantwoordelijk te zijn voor de gevolgen van een hongerstaking op de gezondheid van de gedetineerden.

Meerdere gevangenen van de protestbeweging in andere gevangenissen hebben besloten om het voorbeeld van Zefzafi te volgen door ook in hongerstaking te gaan. Ahmed Zefzafi heeft intussen ook een video op sociale media gedeeld waarin hij Koning Mohammed VI vraagt om zijn zoon en alle andere Hirak-gevangenen gratie te verlenen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team