28 september 2022 - 14:00 - Economie
De wittebroodsweken tussen de Marokkaanse regering en de vakbonden zijn voorbij. Terwijl de eerste fase van de onderhandelingen nog in een zeer ontspannen sfeer verliep, zijn er tijdens de tweede ronde meningsverschillen ontstaan over een aantal essentiële kwesties zoals de loonsverhogingen en de hoogte van de inkomstenbelasting.
Het kabinet en de sociale partners zijn het wel eens geworden over de invoering van de inkomstenbelasting vanaf 2023, maar wat betreft de andere punten op de eisenlijst zit de regering niet op dezelfde golflengte als de sociale partners, aldus verschillende vakbondsleiders. De punten van geschil betreffen met name de loonsverhoging, die niet is opgenomen in het voorstel van de regering. Bovendien ligt de door de regering voorgestelde omvang van de inkomstenbelasting onder de verwachtingen van de vakbonden, meldt Le Matin.
Lees ook: Minimumloon stijgt in Marokko
Volgens de vertegenwoordiger van de Democratische Confederatie van de Arbeid (CDT), was de ontmoeting met gedelegeerd minister Fouzi Lekjaa van Economie en Financiën afgelopen donderdag "een teleurstelling". Khalihina El Garch zegt dat de werknemers geen sociaal akkoord willen dat geen rekening houdt met een algemene loonsverhoging. "We waren uitgenodigd voor een bijeenkomst om te praten over een inkomensverbetering, maar we werden verrast door de houding van Fouzi Lekjaa, die slechts één punt wilde bespreken, namelijk de verlaging van de inkomstenbelasting", aldus de vakbondsman.
Volgens El Garch zijn "de verhoging van de lonen en de verlaging van de inkomstenbelasting twee onderwerpen die niet los van elkaar gezien mogen worden. Ze moeten dus ook gezamenlijk worden besproken. De regering heeft nu de middelen om de lonen te verhogen, vooral met het huidige economische herstel," zegt hij.
Lees ook: Marokko: regering verhoogt salaris 20.000 ambtenaren
Terugkomend op de het aanbod van de regering om de inkomstenbelasting naar beneden bij te stellen, zegt de vakbondsman dat het vandaag de dag niet meer normaal is dat "73% van de staatsbegroting afkomstig is van de inkomstenbelasting". "Het wordt tijd voor een algemene hervorming, zodat de bijdrage van de productieve sectoren aan de staatsbegroting belangrijker wordt", aldus de CDT-vertegenwoordiger. Tijdens de volgende ontmoetingen tussen de twee partijen zullen de gemoederen waarschijnlijk nog verder oplopen.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?