Zoeken

Loonsverhoging voor Marokkaanse ambtenaren

28 april 2024 - 12:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering en de vakbonden lijken overeenstemming te hebben bereikt over een algemene loonsverhoging voor ambtenaren van 1000 dirham.

Dinsdag ontving premier Aziz Akhannouch een delegatie van de Marokkaanse vakbond UMT onder leiding van secretaris-generaal Miloudi Moukharik in het kader van de sociale dialoog. Volgens bronnen van Al Omk zouden beide partijen akkoord zijn gegaan met een algemene loonsverhoging van 1000 dirham. Deze verhoging zou gepaard gaan met een verlaging van de inkomstenbelasting met 150 tot 400 dirham.

Lees ook: Eid ul-Fitr 2024: verrassing voor Marokkaanse ambtenaren?

De verhoging zou gelden voor ambtenaren in schaal 9 en hoger, ten nadele van de talrijkere lagere categorieën, aldus dezelfde bronnen. Ze verwachten dat de regering deze voorstellen volgende week dinsdag zal goedkeuren. De loonsverhoging zou in twee fasen worden doorgevoerd: de eerste in juli en de tweede in 2025.

Regering en vakbonden zouden ook overeenstemming hebben bereikt over de wet op de staking, wat zou leiden tot een wijziging van deze tekst. De nieuwe versie zal worden gepresenteerd tijdens de parlementaire zitting in oktober. De twee partijen bespreken ook de hervorming van de pensioenfondsen, met het oog op een herziening van de algemene beginselen en een verhoging van de pensioenleeftijd naar 63 jaar.

Lees ook: Werknemers privésector Marokko minder betaald dan ambtenaren

De herziening van de Arbeidswet, die op de agenda stond, werd uitgesteld om de partijen de tijd te geven overeenstemming te bereiken over de punten die moeten worden gewijzigd. De ambtenaren waarschuwen de vakbondsleiders voor elke vorm van toegeving aan de regering, met de opmerking dat de voorgestelde 1000 dirham in een context van inflatie en voortdurende prijsstijgingen van verschillende producten onvoldoende kan blijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team