Zoeken

Marokko: minimumloon werknemers stijgt

9 augustus 2023 - 10:41 - Economie

©

In uitvoering van de overeenkomst die op 30 april 2022 werd ondertekend tussen de Marokkaanse regering en de vakbonden, zal het interprofessionele minimumloon (SMIG) met 5% stijgen vanaf 1 september in de industrie, handel, landbouw en vrije beroepen. Het decreet zal binnenkort worden goedgekeurd in de ministerraad.

De regering zal het decreet betreffende de vaststelling van de interprofessionele minimumloon goedkeuren tijdens haar eerste vergadering na de jaarlijkse vakantie, meldt Al Ahdath Al Maghribia. Eenmaal goedgekeurd zal de tekst worden gepubliceerd in het staatsblad voordat het van kracht wordt. De verhoging van de SMIG was in september 2022 besloten tijdens een ontmoeting tussen de regering, de vakbonden en het ondernemingsverbond CGEM. De sociale overeenkomst voorziet in een algemene verhoging van 10% van de SMIG over twee jaar.

Lees ook: Marokko heeft hogere jaarsalarissen dan buurlanden

Een stijging van 5% was gepland voor september 2022 en een nieuwe stijging van 5% zal worden toegepast vanaf september 2023. De herwaardering is bedoeld om de werknemers te steunen. Vorig jaar bereikte de inflatie 7,7% als gevolg van een toename van 12% in de prijzen van voedselproducten en 5% van andere producten. Het bruto minimum maandsalaris is nu 2828,72 dirham in de sectoren industrie, handel en vrije beroepen. Het nettoloon bedraagt 2638,05 dirham. Het bruto minimumloon in de landbouw bedraagt 1994,20 dirham en het nettoloon.

Lees ook: Loonsverhoging voor bankmedewerkers in Marokko

In 2019 werd het wettelijke minimumloon voor vrije beroepen en de sectoren industrie en handel vastgesteld op 14,81 dirham per uur, terwijl deze voor een werkdag in de landbouwsector werd vastgesteld op 76,70 dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team