Zoeken

Nieuwe spanningen tussen Spanje en Marokko

2 juni 2023 - 22:00 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nota gestuurd naar de ambassade van Rabat in Madrid waarin Marokko wordt bekritiseerd omdat het in een brief aan de Europese Commissie heeft aangegeven dat Sebta en Melilla "Marokkaanse steden" zijn.

In de nota verwerpt het departement van José Manuel Albares stellig de bewering van Marokko en herhaalt dat "de grenzen van Spanje, met inbegrip van Sebta en Melilla, internationaal worden erkend", vertellen regeringsbronnen aan El País.

Lees ook: Marokko in Europese Commissie: Sebta en Melilla zijn "Marokkaanse steden"

Vicevoorzitter Margaritis Schinas van de Europese Commissie hekelde onlangs de "hybride strategie" van Marokko, die immigratie als "wapen" gebruikt, en betoog herhaaldelijk dat Sebta en Melilla Spaanse en Europese grenzen zijn. In een brief aan de Europese Commissie van 17 mei heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deze "vijandige verklaringen" tegen de Marokkaanse steden Sebta en Melilla veroordeeld.

Lees ook: "Marokko blijft Melilla verstikken met een hybride strategie"

De Marokkaanse brief heeft Madrid bijzonder geïrriteerd, omdat het een schending is van de wederzijdse verbintenis van de twee landen om "alles te vermijden waar de andere partij aanstoot aan kan nemen, met name kwesties die hun respectieve soevereiniteit raken". De nieuwe diplomatieke spanningen komen tegen een achtergrond van onderhandelingen om de commerciële douane in Melilla, die sinds augustus 2018 door Marokko is gesloten, te heropenen en een douanekantoor in Sebta te openen. Dit punt is opgenomen in de routekaart die Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI tijdens hun ontmoeting in april 2022, na de verandering van het Spaanse standpunt over de Sahara, zijn overeengekomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team