Zoeken

Spaanse partij wil Marokkaans-Spaanse betrekkingen "dynamiteren"

8 augustus 2023 - 13:00 - Wereld

©

De Spaanse partij Sumar wil de beslissing van Pedro Sanchez om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen, laten annuleren als het een plaats krijgt in de coalitieregering.

Sumar waardeert de samenwerkingsdynamiek van de Spaanse premier Pedro Sánchez met Marokko niet, met name over de kwestie van de Sahara. De partij van Yolanda Diaz heeft dit duidelijk gemaakt door de Sahrawi-activiste Tesh Sidi aan te wijzen als derde vicepresident. Tesh Sidi wordt overigens getipt om deel uit te maken van de volgende coalitieregering, met als doel het buitenlands beleid van Spanje te herzien en terug te komen op de positie van Spanje over de Sahara, meldt Moncloa.

Lees ook: Luchtruim Sahara: Spanje in gesprek met Marokko

De mogelijke aanwezigheid van de Sahrawi-activiste in de volgende regering leidt nu al tot onvrede in Marokko. Maar Sumar is vastbesloten om te vechten voor de terugkeer van Spanje naar zijn neutrale positie in het conflict rond de Sahara. De partij keurt de erkenning door Pedro Sanchez van de Marokkaanse Sahara niet goed, een beslissing die de premier heeft genomen zonder het Congres van Afgevaardigden te raadplegen. Sumar wordt gesteund door de Partido Popular, Vox en Podemos.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team