Zoeken

Mulhouse: gepeste Marokkaanse Dinah (14) pleegt zelfmoord

26 oktober 2021 - 10:40 - Wereld

©

Meer dan duizend mensen hebben op zondag 24 oktober 2021 in Frankrijk deelgenomen aan een witte mars ter nagedachtenis van Dinah, een 14-jarig Marokkaans meisje, dat opgehangen werd aangetroffen in haar kamer in Kingersheim in de Haut-Rhin, nadat ze meer dan twee jaar lang was gepest. Een onderzoek naar de doodsoorzaak is geopend.

De emoties liepen zondag hoog op in Mulhouse. Zo’n 1400 mensen (ouders, familie, vrienden, leraren, schoolkinderen) liepen door de straten van het stadscentrum om een eerbetoon te brengen aan Dinah, een 14-jarige middelbare scholier, die in de nacht van 4 op 5 oktober zelfmoord pleegde door ophanging. Volgens haar familie was ze het slachtoffer van pesterijen door meisjes van haar school aan wie zij haar homoseksualiteit had geopenbaard. "Mijn dochter werd twee jaar lang lastiggevallen, en twee jaar lang deden we alles wat we konden om het te stoppen, maar ze bleven haar thuis en op sociale media lastigvallen," zegt haar moeder, die oorspronkelijk uit Marokko komt.

Lees ook: Marokko: tienermeisje pleegt zelfmoord om te ontsnappen aan gedwongen huwelijk

"Maak je geen zorgen, je zult gauw sterven", of "we sturen je internetlinks om te kunnen sterven". Volgens haar moeder kreeg Dinah deze berichten na haar eerste zelfmoordpoging in maart. Het slachtoffer heeft een donkere huidskleur en kreeg te maken met zowel "racistische als homofobe" beledigingen, vertelt haar vader, die afkomstig is van La Réunion, aan AFP. "In haar klas waren er maar twee leerlingen die haar steunden, de anderen waren tegen haar".

Sommige deelnemers aan de mars scandeerden "Gerechtigheid voor Dinah", "Woorden doen pijn, woorden doden", of "Nooit meer". "Op scholen komen dit soort situaties steeds vaker voor. In het begin gaat het vaak om kleine dingen en dan wordt het uitvergroot, met name door middel van sociale media," zei Fatimah Aguilar, een lerares op een middelbare school en moeder van vier kinderen die met één van haar dochters naar de mars was gekomen. "Ik kende Dinah niet, maar het is alsof het één van mijn vriendinnen was overkomen," zegt Ines Dalhi, 18-jarige laatstejaarsstudente op een andere school in de stad.

Lees ook: Zelfmoord transgender Fouad blijft raadselachtig

Justitie heeft de zaak eindelijk serieus genomen. Een onderzoek naar de "doodsoorzaken" is geopend, aldus de procureur des Konings van Mulhouse, Edwige Roux-Morizot. Volgens haar is intimidatie "een hypothese".

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat anoniem via www.113.nl

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team