Zoeken

Zelfmoord transgender Fouad blijft raadselachtig

23 december 2020 - 17:40 - Wereld

©

Fouad, een middelbare scholier en transgender van 17 jaar oud, pleegde afgelopen dinsdag zelfmoord in het pleeggezin waar ze verbleef. Dat bevestigt haar school. Dit gebeurde na een woordenwisseling met een supervisor over haar kleding begin december. Gezien de tolerantie van de leraren op haar middelbare school, is het moeilijk om met zekerheid de redenen voor haar daad te bevestigen.

Het drama ontlokte op het internet een arsenaal aan tegenstrijdige reacties. Het slachtoffer was leerlinge op het lyceum Fénelon in Rijsel. Ze kreeg bij de geboorte de mannelijke sekse toegewezen maar zelf voelde ze zich een meisje. Fouad had op 2 december een levendige gedachtewisseling met de een onderwijsadviseur op haar school, nadat ze ’s ochtends in een rok op school was aangekomen.

Sinds donderdag circuleert er op sociale netwerken een video die op dat moment door de tiener is opgenomen. De onderwijsadviseur legt daarin uit: "Ik begrijp dat je graag jezelf wilt zijn. Ik begrijp dat heel goed. Dit alles wordt precies gedaan om je zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit is wat je niet begrijpt!", citeert 20 Minutes. Na haar dood werd de video op Twitter geplaatst, met als commentaar dat de woordenwisseling de oorzaak was van haar dood. Volgens een Twitter-thread, die ongeveer 8000 keer werd gedeeld, was ze uitgesloten van haar klas, maar de auteur van de post bleek Fouad niet persoonlijk te kennen.

Volgens Annabelle en Safina, twee medestudentes en vriendinnen van Fouad, kwam de opzichter haar ophalen tijdens de pauze om haar vervolgens naar haar kantoor mee te nemen. "Maar ze werd niet uitgesloten", zeggen ze. Bovendien keerde ze drie uur na de woordenwisseling terug naar school en niet dagen later, zoals gepost op Twitter.

Vrienden van Fouad hielden vrijdag een sit-in en een moment van stilte buiten de school, om hun woede en verdriet te uiten over de zelfmoord van hun klasgenoot. Ze hingen posters op in de school en organiseerden een "rokjesdag". "Uiteindelijk is het een overwinning voor Fouad", zeggen haar vrienden.

"Er kan echter niets worden gezegd over de redenen voor de zelfmoord van Fouad", geeft Annabelle toe, erop wijzend dat ze ’ook familiale- en persoonlijke problemen had. "Mogelijk zullen nooit weten wat de aanleiding was," besluit ze.

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat anoniem via www.113.nl

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team