Zoeken

Moslims moeten "mythe van maagdelijkheid" bestrijden

14 januari 2023 - 19:00 - Wereld

©

In Marokko wordt de eer van de familie, net als in andere landen met islamitisch-culturele tradities en gemeenschappen, afgemeten aan de maagdelijkheid van de vrouw vóór het huwelijk. Daarom nemen vrouwen soms hun toevlucht tot een maagdenvliesreconstructie. In Zwitserland pleit een gynaecologe voor een verbod op deze praktijk.

"Maagdenvliesreconstructies zijn absurd, onethisch en medisch onnodig. Bovendien houden ze een onnodig gezondheidsrisico in," vertelt de Geneefse gynaecoloog Michal Yaron aan het online magazine Cath. "We moeten deze dynamiek doorbreken. Je kunt de waarde van een vrouw niet bepalen aan de hand van dat kleine stukje huid," voegt ze eraan toe.

Lees ook: Marokko: "macaber woordenboek" tegen maagdelijkheidstesten

De kwestie verdeelt de medische wereld. "Achter de verzoeken die we krijgen zitten meestal tragische verhalen," zegt Christian Köhler, directeur van een kliniek die de operatie vorig jaar ongeveer 10 keer heeft uitgevoerd. Een verbod zou een zorg vormen voor vrouwen die toch al onder sociale druk en stigmatisering staan. Gynaecologe Anna Margareta Wagner denkt dat een verbod op maagdenvliesreconstructie ertoe zal leiden dat vrouwen dat elders gaan doen. Zij stelt voor hen een veilige omgeving in Zwitserland te bieden "totdat de houding ten opzichte van deze praktijk fundamenteel verandert".

Lees ook: Marokko: vraag naar verbod op maagdelijkheidscertificaat groeit

"Zolang de mythe van maagdelijkheid in culturele en religieuze gemeenschappen niet wordt opgeheven, kan een dergelijk verbod vrouwen in echt gevaar en ellende brengen," zegt Meriam Mastour, een consultant op het gebied van gelijkheid en discriminatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team