Zoeken

Spanje repatrieert Marokkaanse en kinderen uit Syrië

23 november 2022 - 15:00 - Wereld

©

Spanje heeft besloten de echtgenotes van vier Spaanse strijders van de terreurorganisatie Daesh uit Syrië te repatriëren, samen met hun Spaanse kinderen. Een van hen is van Marokkaanse afkomst.

Het gaat om Yolanda Martínez, Luna Fernández, Lubna Miludi en Loubna Fares. De vier vrouwen zullen uit Syrië worden gerepatrieerd met hun 16 kinderen, van wie de oudste 15 jaar is en de jongste 3 jaar. De vrouwen en hun kinderen werden in 2014 gevangen genomen door Koerdische milities en leven in precaire en onhygiënische omstandigheden, meldt Equinox Magazine.

Lees ook: Marokkaanse jihadisten ontsnappen uit Syrische gevangenis

De eerste twee vrouwen worden momenteel vastgehouden in kamp Al Roj, dichtbij Turkije. De derde vrouw, Lubna Miludi, bevindt zich in Al Hol, niet ver van Irak. De vierde vrouw, van Marokkaanse afkomst, is de weduwe van een Spaanse man. Ze was vermist sinds februari 2020, nadat ze met haar drie kinderen van 10, 8 en 6 jaar het kamp Al Hol ontvluchtte.

Lees ook: Goudse jihadiste Kaoutar S. veroordeeld tot 3,5 jaar cel

De betrokken ministeries, waaronder het ministerie van Defensie, werken samen om de vrouwen voor het einde van het jaar te repatriëren. Zij hebben om een terugkeer naar Spanje gevraagd, samen met hun minderjarige kinderen. Eenmaal in Spanje kunnen ze worden berecht voor samenwerking met een terroristische organisatie, een misdrijf waarvoor ze tot vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team