Zoeken

Marokko: "macaber woordenboek" tegen maagdelijkheidstesten

12 februari 2022 - 18:20 - Marokko

©

"Het macabere woordenboek van de maagdelijkheidstesten": dit is de meest recente campagnes van de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden (MALI), om de risico’s van de heiligheid van de maagdelijkheid van de vrouw in Marokko aan de kaak te stellen en te veroordelen, alsook alle wrede praktijken die daarmee gepaard gaan.

MALI is van mening dat maagdelijkheidstesten fysieke en psychologische pijn veroorzaken, alsmede schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen. Daarom werd het woordenboek, dat beschikbaar is in het Arabisch, Engels en Frans en online kan worden doorzocht, gepubliceerd om de "termen die in ons dagelijks taalgebruik vanzelfsprekend lijken te herdefiniëren. Deze terminologie werd volgens de organisatie eeuwen geleden ontworpen om vrouwen te onderdrukken en te onderwaarderen.

Lees ook: Marokko: vraag naar verbod op maagdelijkheidscertificaat groeit

Het terminologie-boekje bevat definities van verschillende woorden, zoals maagdelijkheid, maagdenvlies, ontmaagding, tweevingertest, bedlakentest, kunstmatige maagdenvlieskit, maagdelijkheidsattest, seksueel geweld, verkrachting en van het artikel 488 van het wetboek van strafrecht.

MALI presenteert elk van deze termen als "een archaïsch concept, dat niet de maatstaf kan en mag zijn voor de waarde van een individu, noch hem enige extra waarde kan geven". Het woordenboek biedt een deconstructie en herlezing van begrippen die verband houden met vrouwelijke maagdelijkheid en seksualiteit. Het bevat talrijke artikelen van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, UN Women en de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin maagdelijkheidstests aan de kaak worden gesteld. De praktijk wordt sinds een jaar of vier door de Verenigde Naties zelfs beschouwd als een schending van de mensenrechten.

Lees ook: Stripverhaal "Hshouma" moet taboes over seksualiteit in Marokko verbreken

Als verzet tegen de maagdelijkheidstest lanceerde MALI vorig jaar een digitale campagne in het Arabisch, Engels en Frans over de symboliek van de "bedlakens". Een traditie die wordt voorgesteld als een vernedering voor vrouwen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team