Zoeken

Zwitsers stemmen vandaag over boerkaverbod

7 maart 2021 - 14:00 - Wereld

©

Zwitsers stemmen op zondag 7 maart de invoer van een boerkaverbod in de openbare ruimte. Het onderwerp blijft het land met 8,5 miljoen inwoners, waarvan 5,2 procent moslims, verdelen.

Het anti-nikaabreferendum wordt georganiseerd op initiatief van de radicaal-rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP). Volgens het Comité van Egerkingen dat een boerkaverbod wenst, moet gezichtsbedekkende kleding worden verboden in alle openbare ruimtes zoals restaurants, voetbalstadions, parken of nog op straat.

Tegenstanders van het verbod stellen dat het referendum misplaatst is, daar heel weinig vrouwen gezichtsbedekkende kleding dragen in Zwitserland. Een verbod zou daarom "excessief en onnodig" zijn en zou de betrokken vrouwen "niet helpen". Het "islamofobe verbod" zou bovendien negatieve gevolgen hebben op het toerisme en tot een uitsluiting van vrouwen met een hoofddoek kunnen leiden.

Voorstanders van het boerkaverbod zijn het daar niet mee eens en voeren een feministisch discours waarin ze volhouden dat "vrouwen over de hele wereld vechten tegen de verplichting om hun gezicht te verbergen" en dat "een verbod bijdraagt ​​aan gelijkheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team