Zoeken

Moord Marokkaanse vakantiegangers door Algerijns leger: klacht in voorbereiding

3 september 2023 - 20:30 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije lopen verder op. Marokkaanse advocaten bereiden een internationale rechtszaak voor tegen Algerije naar aanleiding van de dood van twee Frans-Marokkaanse burgers. De slachtoffers werden door de Algerijnse kustwacht neergeschoten terwijl ze zich met vrienden op jet-ski’s in de Algerijnse territoriale wateren bevonden.

Mourad Elajouti, de voorzitter van de Marokkaanse advocatenclub, veroordeelt "de barbaarse en moorddadige terroristische aanslag" door de Algerijnse militairen. Volgens Elajouti overtrad Algerije meerdere internationale maritieme verdragen, waaronder de SAR-conventie van 1979, die staten verplicht tot niet-discriminerende reddingsoperaties op zee, ongeacht de nationaliteit of status van de betrokken personen.

Lees ook: Bilal Kissi: tragisch einde door Algerijnse militairen

De advocaten wijzen erop dat Marokko in een vergelijkbaar geval Algerijnse vissers in nood heeft gered. Het Marokkaanse rechtsteam streeft ernaar de zaak aanhangig te maken bij het Internationaal Zeerechttribunaal, internationale strafrechtbanken en VN-organen.

Lees ook: Marokkaanse acteur woedend na moord neef door Algerijnse kustwacht

De tragedie vond afgelopen dinsdag plaats, toen vier Marokkaanse vakantiegangers, waarvan drie afkomstig uit Frankrijk, op jet-ski’s nabij de Marokkaans-Algerijnse maritieme grens verdwaalden. Twee van hen kwamen om het leven door schoten van de Algerijnse kustwacht, terwijl een derde persoon in Algerije gevangen is genomen. De broer van één van de slachtoffers getuigde dat ze verdwaald waren en dat de Algerijnse kustwacht het vuur had geopend toen ze zich in Algerijnse wateren bevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team