Zoeken

Verenigd Koninkrijk waarschuwt vakantiegangers in Marokko (Saïdia)

5 september 2023 - 11:00 - Wereld

©

Het Verenigd Koninkrijk waarschuwt zijn burgers die op vakantie zijn in Marokko om Saïdia te vermijden, een populaire badplaats vlakbij de maritieme grens met Algerije. Daar werden twee Frans-Marokkaanse vakantiegangers door de Algerijnse kustwacht doodgeschoten terwijl ze met vrienden aan het jetskiën waren en verdwaald raakten.

"De landgrens tussen Algerije en Marokko is gesloten. Probeer deze niet over te steken. Wees ervan bewust dat de grens zich uitstrekt tot aan de zee. Als u op een boot zit of een jetski huurt, zorg dan dat u weet waar de maritieme grens ligt en blijf duidelijk binnen de Marokkaanse territoriale wateren. Zorg ervoor dat u genoeg brandstof hebt om terug naar de kust te kunnen," waarschuwt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn burgers die op vakantie zijn in Marokko.

Lees ook: Vakantiegangers gedood in Saïdia: Algerije veroordeelt overlevende

Deze waarschuwing komt na de moord eind augustus door de Algerijnse kustwacht op twee Frans-Marokkaanse vakantiegangers die met vrienden aan het jetskiën waren in Saïdia en verdwaalden. Volgens het getuigenis van een overlevende, Mohamed Kissi, de oudere broer van één van de slachtoffers, waren ze met vier - drie Franse-Marokkanen en een Marokkaan - elk op een jetski langs de Marokkaanse kust op dinsdag 29 augustus. "We raakten verdwaald, maar we gingen door totdat we ons in Algerije bevonden. We wisten dat we in Algerije waren omdat een zwarte Algerijnse zodiac op ons afkwam, zigzaggend alsof ze ons wilden omverwerpen," vertelde hij.

Lees ook: Marokkanen gedood door Algerijnse kustwacht: Algerije reageert

"Ze (de inzittenden van de zodiac) schoten op ons. Gelukkig werd ik niet geraakt, maar mijn broer en mijn vriend werden gedood. Ze hebben mijn andere vriend gearresteerd," vervolgde hij. Deze andere vriend heet Smaïl Snabé en zit vast in Algerije. Mohamed Kissi kon worden gered door de Marokkaanse kustwacht die op zoek was naar hen.

Bladna.nl