Zoeken

Ook Canada waarschuwt voor gevaar bij grens Marokko-Algerije

10 september 2023 - 10:00 - Wereld

©

Na het Verenigd Koninkrijk waarschuwt nu ook Canada zijn burgers voor gevaren aan de Marokkaans-Algerijnse grens. De waarschuwing komt na het dodelijke incident waarbij twee Frans-Marokkaanse jetskiërs door de Algerijnse kustwacht werden doodgeschoten.

Canada raadt zijn burgers aan minstens 30 kilometer verwijderd te blijven van de Algerijnse grenzen. Deze aankondiging volgt op de tragische gebeurtenis van 29 augustus, waarbij twee Frans-Marokkaanse vakantiegangers op jetski’s tussen Saïdia en Marsa Ben M’hidi door de Algerijnse kustwacht werden doodgeschoten. Het advies van Canada is om "niet te proberen Algerije binnen te komen over land of over zee", en om "weg te blijven van de maritieme grens."

Lees ook: Moord op Frans-Marokkanen in Algerije: Algerijnse versie tegengesproken

Onderzoeken zijn in volle gang om de omstandigheden rond de tragedie te verduidelijken. Naast een onderzoek door het Openbaar Ministerie in Oujda, heeft het Openbaar Ministerie in Parijs ook een onderzoek ingesteld naar moord na een klacht van de families van de omgekomen jetskiërs. Het onderzoek wordt geleid door de criminele brigade van de gerechtelijke politie in Parijs.

Lees ook: Verenigd Koninkrijk waarschuwt vakantiegangers in Marokko (Saïdia)

Het Algerijnse ministerie van Defensie heeft de dood van de twee Frans-Marokkaanse jetskiërs, die per ongeluk de Algerijnse territoriale wateren waren binnengevaren, bevestigd. Een demonstratie is gepland voor zondag in Parijs om de handelingen van de Algerijnse kustwacht te veroordelen.

Bladna.nl