Zoeken

Marokkanen vermoord door Algerijnse leger: overlevende getuigt (video)

1 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

Vier Franse-Marokkanen die aan het jetskiën waren in Saïdia, dichtbij de zeegrens met Algerije, werden onder vuur genomen door de Algerijnse kustwacht op dinsdag. Twee van hen kwamen om het leven. Mohamed Kissi, een overlevende die zijn jongere broer Bilal verloor, vertelt over het incident.

"We namen onze jetski’s en vertrokken vanuit de Marina richting Cap de l’eau. We namen een omweg via Sid El Bachir waar we vis aten voordat we terugkeerden. Rond 17:30 uur bleken we verdwaald te zijn. We hadden niet genoeg benzine voor de jetski’s en dreven af. In het donker belandden we in Algerijnse wateren," zegt Mohamed Kissi, wiens familie oorspronkelijk uit Oujda komt en wiens jongere broer op een andere jetski zat toen hij werd doodgeschoten, aan Le360.

Lees ook: Franse Marokkanen doodgeschoten door Algerijnse marine

Bilal (29), de jongere broer van Mohamed, communiceerde eerst met de Algerijnse kustwachtpatrouille die naar hen toekwam. Vervolgens maakt hij een westwaarts wijzend armgebaar. "Hij gaf mij de richting aan om terug naar Saïdia te gaan," vertelt Mohamed. Terwijl de vakantiegangers moeizaam probeerden terug te keren naar Marokko, werden ze beschoten met echte kogels. Bilal Kissi en zijn vriend Abdelali Mechouer, 40 jaar, werden dodelijk getroffen. Een zodiac van het Algerijnse leger ramde de jetski van de vierde Marokkaan. Hij werd door een kogel geraakt en wordt nu vastgehouden in Algerije, zegt Mohamed Kissi. Hijzelf overleefde door krachtig westwaarts te zwemmen tot hij een patrouille van de Koninklijke Gendarmerie tegenkwam, die volgens hem naar hen op zoek was.

Lees ook: Marokkaanse vrouw doodgeschoten door Algerijns leger

De patrouille bracht hem naar de marina. De boot van de gendarmerie sleepte vervolgens zijn jetski en een andere met bloedsporen weg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team