Zoeken

Bilal Kissi: tragisch einde door Algerijnse militairen

2 september 2023 - 22:00 - Marokko

©

Ouders, vrienden en naasten zijn massaal opgekomen om een laatste eerbetoon te brengen aan Bilal Kissi, een Franse vakantieganger die werd doodgeschoten door kustwachten in Algerijns maritiem gebied terwijl hij aan het jetskiën was met vrienden. De begrafenis van de Franse Marokkaan vond afgelopen vrijdag plaats in het dorp Bni Drar, nabij Oujda.

Meer dan vijftig mensen uit Clichy maakten de reis naar Marokko om de begrafenis van Bilal bij te wonen in het dorp Bni Drar, nabij Oujda, vertelt Fadila aan Le Parisien. Haar zoon is een jeugdvriend van Bilal. "Ze waren altijd samen. Bilal was meer dan familie. Hij was als een broer."

Lees ook: Franse Marokkanen doodgeschoten door Algerijnse marine

"Bilal’s vrouw is zo geschokt dat ze niet meer praat. Zijn moeder is ingestort. Hij was erg aardig tegen iedereen: de buren, de marktmensen, zijn familie. Hij was zijn moeder’s oogappel. Hij zorgde voor haar, vooral sinds zijn vader een paar maanden geleden overleed," bevestigt Rajae, Fadila’s dochter, in een telefonisch gesprek.

Voor Bilal was het een gewoonte om op vakantie te gaan naar Marokko, zijn land van herkomst. "Elk jaar ging Bilal met zijn familie op vakantie naar Marokko, naar Oujda, waar ze een groot huis hebben. Hij heeft daar nooit problemen gehad," zegt Fadila, nog steeds in shock. "Voordat hij ging jetskiën, was hij aan het spelen met zijn vrienden, hij was blij. Hij kuste zijn twee dochters, van twee maanden en anderhalf jaar oud. Vijf kogels krijgen terwijl je plezier maakt, is niet normaal," zegt Fadila.

Na de aankondiging van Bilal’s vermissing mobiliseerden Fadila en haar dochter zich om zijn familie te helpen zoeken. "Mijn broer was met hen op vakantie. Hij belde me om drie uur ’s nachts om me te vertellen dat de Marokkaanse marine zijn jetski had gevonden," herinnert Rajae zich. "De volgende ochtend belden we de Algerijnse marine. Niemand wist van deze vermissing, maar ze noteerden toch onze namen. Dat was vreemd." Hun oproep op sociale media om hulp te vragen aan de Algerijnen in hun zoektocht in Marsa Ben M’Hidi, de grensstad van Algerije, bleek ook vruchteloos. "Het leverde niets op. Er waren te veel versies, te veel geruchten, het gaf de familie te veel hoop," zucht Rajae.

Lees ook: Marokkanen vermoord door Algerijnse leger: overlevende getuigt (video)

Woensdag werd Bilal’s lichaam gevonden op het strand van Saïdia, een zeer populaire badplaats in de zomer. Volgens de getuigenis van Mohamed Kissi, zijn oudere broer, waren ze met vier - drie Franse Marokkanen en een Marokkaan - elk op een jetski voor de Marokkaanse kust. "We raakten verdwaald, maar gingen door totdat we ons in Algerije bevonden. We wisten dat we in Algerije waren omdat een zwarte Algerijnse zodiac naar ons toe kwam. Ze begonnen te zigzaggen alsof ze ons wilden omverwerpen. Ze (de mensen in de zodiac) schoten op ons. God zij dank ben ik niet geraakt, maar mijn broer en mijn vriend, ze hebben hen gedood. Ze hebben mijn andere vriend gearresteerd," vertelde hij. Die andere vriend is Smaïl Snabé, de derde Franse Marokkaan.

Bladna.nl