Zoeken

Grens Marokko-Spanje besproken in Spaans parlement

18 maart 2022 - 11:40 - Wereld

©

Vox en de Partido Popular (PP) raakten woensdag in het Spaans parlement met elkaar in conflict over maatregelen om de grens van Melilla met Marokko te beschermen, naar aanleiding van de laatste bestorming van migranten. De PP is geen voorstander van een permanente plaatsing van strijdkrachten aan het hek, daarbij verwijst men naar de NAVO-bescherming, terwijl Vox wel voorstander is.

Het debat volgt op de verklaringen van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, die vorige week ondervraagd werd door de parlementsleden na de bestorming van de grens door migranten in Melilla. Hij veroordeelde het "geweld", maar prees de goede samenwerking met Marokko op het gebied van migratie. De partijen die dicht bij de regering staan, de PSOE en Podemos, sloten zich hierbij aan en herinnerden aan de maatregelen die de regering heeft genomen om Sebta en Melilla van een "intelligente grens" te voorzien.

Lees ook: Marokko heeft "perfect excuus" om grenzen met Spanje gesloten te houden

Voor de afgevaardigde van de PP, Ricardo Tarno, is Marokko een "onmisbare bondgenoot om illegale immigratie een halt toe te roepen". Hij verwijst terecht naar de hulp van Marokko die meer dan eens heeft verhinderd dat duizenden migranten Melilla binnenkwamen. Een permanente inzet van de strijdkrachten vereist volgens het parlementslid een "specifieke samenwerking" met de Guardia Civil en de nationale politie. Daarom riep hij Vox op om "minder demagogisch en minder angstig" te reageren op de kwestie van de bescherming van de autonome steden door de NAVO.

Lees ook: Spaanse generaal: "Moeten voorbereid zijn op conflict met Marokko"

Vox-parlementslid Javier Ortega Smith van zijn kant bekritiseerde deze "absurde tweestrijd" tussen de PP en Vox en zei dat "Europa alleen kan overleven als het sterke naties heeft met veilige grenzen". Hij had ook kritiek op Podemos omdat het "steun verleent" aan Vladimir Poetin, die volgens hem een "dictator, communist en tiran" is, en op niet-begeleide minderjarige buitenlanders, die hij omschreef als jeugdbendes die "onveiligheid in onze straten veroorzaken".

Bladna.nl