Zoeken

Koninklijk overleg in Fez over crisis tussen Spanje en Marokko

6 juni 2021 - 10:00 - Marokko

©

Marokko heeft de Spaanse regering ervan beschuldigd de terugkeer van Polisario-leider Brahim Ghali naar Algerije op woensdag 2 juni 2021 te hebben gefaciliteerd. Het koninkrijk is van plan om zo snel mogelijk drastische maatregelen te nemen.

De Marokkaanse regering is zich aan het beraden op een passend antwoord op de "vlucht" van Brahim Ghali naar Algerije. De Polisario-leider is enkele uren nadat hij voor het Nationale Hooggerechtshof in Spanje is verschenen per vliegtuig naar Algerije gebracht. Volgens de Spaanse krant El Español zijn de Marokkaanse autoriteiten van plan om drastische maatregelen te nemen tegen het Iberische buurland. Koning Mohammed VI zou in het paleis van Fez een crisisoverleg hebben gehouden waarbij onder andere zijn persoonlijke adviseur Fouad Ali Himma, het hoofd van inlichtingendienst DGED, Yassine Mansouri, en een hoge officier van het Marokkaanse leger aanwezig waren.

Betrouwbare bronnen melden dat er tijdens het overleg is besloten om binnenkort de Spaanse ambassadeur in Rabat terug te sturen naar Spanje. Dit zou nog geen gevolgen hebben voor de handelsbetrekkingen tussen beide landen. "Marokko heeft geen probleem met Spaanse burgers, marktdeelnemers, culturele actoren en toeristen, die worden verwelkomd als vrienden en buren in het land", meldde het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen maandag.

Vanaf de luchthaven van Pamplona is Brahim Ghali na een ziekenhuisopname van 44 dagen in het ziekenhuis van San Pedro de Logroño, afgelopen woensdag met een Frans burgervliegtuig teruggevlogen naar de Algerijnse hoofdstad. De Marokkaanse autoriteiten zijn door de Spaanse regering ingelicht over het vertrek van Ghali. Ook liet Spanje weten dat "hij vertrekt met dezelfde identiteitsdocumenten waarmee hij op 18 april Spanje is binnengekomen". Twaalf uur voor zijn vertrek stond de Polisario-leider nog voor de Spaanse rechter Santiago Pedraz die oordeelde dat "er geen reden is om voorlopige hechtenis of enige andere vorm van persoonlijke voorzorgsmaatregel", tegen Brahim Ghali te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team