Zoeken

Genocideklacht tegen Polisario-leider Brahim Ghali afgewezen

31 juli 2021 - 12:00 - Wereld

©

De Spaanse justitie heeft donderdag besloten de aanklacht wegens "genocide" tegen Polisario-leider Brahim Ghali te seponeren. Ghali werd begin juni door een rechter gedagvaard, terwijl hij in een Spaans ziekenhuis werd verzorgd. De klacht werd ingediend door de Sahrawi-vereniging voor de verdediging van de mensenrechten (ASADEDH), wegens genocide in verband met feiten die tussen 1975 en 1990 begaan zouden zijn tegen Marokkaanse burgers.

De met de zaak belaste rechter heeft aangekondigd dat de aanklacht wegens "genocide" tegen de leider van het Polisario-front is geseponeerd. In een verklaring laat de Hoge Raad van het Nationaal Audiëntiehof weten dat "de feiten zijn verjaard, dat de misdaad van genocide niet bewezen is en de getuigenverklaringen in tegenspraak zijn met de verklaringen in de klacht" die in 2008 werd ingediend.

Lees ook: Brahim Ghali teruggekeerd naar Algerije

Tegen Brahim Ghali werden in Spanje twee klachten ingediend. Naast de klacht van de in Spanje gevestigde ASADEDH, is er nog een tweede hangende klacht, die door Fadel Breika is ingediend, een genaturaliseerde Spaanse dissident van het Polisario Front.

Het onthaal en de ziekenhuisopname van Brahim Ghali in Spanje, hebben een ernstige diplomatieke crisis veroorzaakt tussen Marokko en Spanje. Een crisis die haar hoogtepunt bereikte met de aankomst van meer dan 10.000 migranten in Sebta medio mei.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team