Zoeken

Persoonsverwisseling: bejaarde Marokkaan onterecht cel in in Spanje

26 februari 2024 - 15:00 - Wereld

©

Een 71-jarige Marokkaanse man is in Barcelona gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Brians 1. Hij zou moeten worden uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij een gevangenisstraf van 10 jaar moet uitzitten. De familie van de man is in shock en beweert dat hij het slachtoffer is van een persoonsverwisseling.

Mohamed el-Maadioui arriveerde op 18 februari op de luchthaven van El Prat in Barcelona op een vlucht vanuit Nador. Hij werd gearresteerd door de politie en vastgehouden in afwachting van zijn uitlevering. De familie van Mohamed, die in de omgeving van Barcelona woont, wachtte hem urenlang op. Toen hij niet kwam opdagen startte zijn familie een zoekactie en ontdekte dat hij was gearresteerd.

Lees ook: Nederlandse moslims kunnen niet reizen door ’onterechte terreurmeldingen’

De aanhouding van de oude man was gebaseerd op een internationaal arrestatiebevel voor een crimineel die in Frankrijk gezocht wordt voor wapen- en drugshandel. De naam, voornaam en geboortedatum (1 januari) van Mohamed, behalve het jaar, komen overeen met die van de gezochte crimineel. In Marokko was het echter normaal om mensen die voor de jaren 80 geboren werden, de geboortedatum 1 januari te geven, omdat de exacte geboortedatum niet bekend was en de geboorte van baby’s voor die periode niet werd geregistreerd. De familie van Mohamed claimt dat hij nooit in Frankrijk is geweest en dat hij niets te maken heeft met de misdaden waarvoor hij wordt beschuldigd.

"Ik had me zo’n situatie niet kunnen voorstellen, maar het niveau heeft dit ongelofelijke punt bereikt: iemand aanhouden bij Terminal 2 in Barcelona, hem overbrengen naar Madrid, denken dat hij iemand is die hij niet is. Het lijkt er nu op dat we niet alleen onze eigen acties moeten controleren, maar ook die van de mensen met wie we een naam delen. Oneerlijk. Triest. Verschrikkelijk", reageerde Ahmed el-Maadioui, wiens vader een neef van Mohamed is, aan de Spaanse krant El Periódico. Ahmed maakt zich zorgen over de tijd die de oude man in de gevangenis zal doorbrengen. "Hij begrijpt er niets van, opeens zit hij opgesloten zonder te weten waarom, alleen omdat hij de verkeerde naam heeft. Het is onwerkelijk en surrealistisch", zegt een boze Ahmed, die wijst op "een zeer ernstige fout" die niet zou mogen gebeuren "in een serieus land".

Lees ook: Marokkaan vrijgesproken na vijf jaar onterechte detentie in Spanje

Mohamed’s advocate, Aranzazu Menéndez Fernández, vecht tegen zijn uitlevering en eist zijn vrijlating. Ze wijst erop dat er sprake is van een persoonsverwisseling en dat Mohamed ten onrechte is gearresteerd. Bovendien heeft de zeventiger last van hypertensie en is zijn gezondheid in gevaar door de gevangenschap. Ze is van plan zijn onschuld te bewijzen en een schadevergoeding te eisen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team