Zoeken

Ayoub is tot alles bereid om naar Spanje te gaan

22 december 2021 - 17:40 - Wereld

©

Ayoub, een jonge Marokkaanse migrant, zwom van Marokko naar Sebta en trok van daaruit verder naar het Spaanse vasteland. Dit is zijn verhaal.

"Mijn leven in Marokko was erg moeilijk, ik studeerde overdag en werkte ’s nachts, ik sliep maar 4 of 5 uur", vertelt Ayoub aan RTVE. De 17-jarige komt uit een arm gezin in de buurt van Tetouan en was wanhopig. Hij besloot naar Sebta te zwemmen, net zoals veel andere jongeren in mei jongstleden.

Lees ook: Illegale immigratie naar Spanje is "vergelijkbaar met betalen om te sterven"

Sommigen van hen werden naar Marokko teruggestuurd, maar Ayoub slaagde erin om in de enclave te blijven. Daar zwierf hij twee dagen lang door de straten. Vervolgens werd hij door de politie gearresteerd en overgebracht naar het sportcentrum Santa Amelia, één van de opvangcentra voor minderjarigen. "Er waren veel mensen, we sliepen op elkaar gepakt, zagen geen zonlicht en mochten van de agenten de straat niet op," herinnert hij zich.

Op 13 augustus werden meer dan honderd minderjarigen gerepatrieerd. Ayoub was zich ervan bewust dat ook hij aan de beurt zou komen maar wilde niet naar Marokko terugkeren. Hij veranderde zijn persoonlijke gegevens met Photoshop en op basis van dit nieuwe document, waardoor hij als volwassene werd beschouwd, vroeg hij het centrum te mogen verlaten. Hij keerde terug naar de straat en probeerde later naar Spanje te gaan door onder een vrachtwagen te klimmen. Na verschillende pogingen slaagde hij er eindelijk in om Spanje te bereiken. "Ik overgoot mijn lichaam met twee liter benzine zodat de honden me niet zouden ruiken en ik niet gevonden zou worden," zegt hij.

Lees ook: Samid uit Marokko getuigt over eenzame vlucht naar België

Maar dat was nog maar het begin van zijn beproeving. Ayoub zegt dat hij 37 uur onder de truck heeft gelegen, zonder voedsel of water. Toen hij in Madrid aankwam, wendde hij zich tot de Raíces Foundation voor hulp. "Ik merkte dat hij erg jong was en zich in een zeer kwetsbare situatie bevond. Hij leefde alleen op straat," zegt Lide Mancisidor van de stichting.

"Ik wil dat mijn leven verandert, ik wil een betere toekomst hebben en mijn familie in Marokko helpen," zegt Ayoub.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team