Zoeken

Ahmed’s lange weg naar integratie in Spanje

20 juni 2021 - 20:20 - Wereld

©

Ahmed besloot in 2019 zijn geboortestad Tanger te verlaten om naar het zuiden van Spanje te vertrekken, op zoek naar "betere kansen op werk". De Marokkaan beleefde verschillende avonturen alvorens zich sociaal te integreren.

Na drie moeilijke weken besloot de 27-jarige Ahmed, die per boot in Andalusië aan was gekomen, om verder te reizen naar San Sebastian, in de hoop daar meer kansen te krijgen. "Toen ik de grens met Frankrijk overstak, dacht ik dat ze daar Frans zouden spreken, maar niets daarvan. Naast het Castiliaans heb ik ook kennis gemaakt met het Baskisch", zegt hij in een vrij goed Spaans, dat hij verder perfectioneert door lessen te volgen aan de talenschool waar hij terecht is gekomen dankzij het sociale programma "Lehen Urratsa" van de Baskische regering.

Lees ook: Tawfik Amencor, van migrant tot succesvolle zanger in Spanje (video)

Toen Ahmed in San Sebastian aankwam, had hij geen geld en kende hij de stad niet. Hij zwierf door de straten en sliep in busstations, vertelt hij aan El Diario, in aanwezigheid van Ahjab Amari, de maatschappelijk werker die hem begeleidt sinds hij werd opgenomen in één van de Zabalduz-huizen in Usurbil. "Het ergste waren de eerste paar dagen. Alles is nieuw, je hebt geen papieren en je bent erg bang voor de politie," herinnert hij zich.

Ondanks al deze moeilijkheden gaf de jonge Marokkaan niet op. "Hij heeft zelfs zijn bachelordiploma gehaald," bevestigt Ahjab trots. Hij helpt Ahmed om zijn situatie te regulariseren en de nodige documenten te verkrijgen. "Hij haalt het beste uit het programma", zegt de sociale opvoeder. Het is uitzonderlijk dat mensen "zeer goede cijfers" halen in het eerste jaar, dat bijzonder ingewikkeld is.

Vandaag is Ahmed optimistisch over zijn toekomst. Zijn volgende uitdaging is het verkrijgen van een equivalent voor zijn gevalideerde studiejaren in Marokko, om zijn hogere opleiding in programmering en mechanica voort te kunnen zetten en stages te lopen die tot een baan kunnen leiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team