Zoeken

Mist wordt levensbron in Marokkaanse bergen

1 januari 2024 - 11:00 - Marokko

©

In de Marokkaanse bergen van Sidi Ifni zijn ongewone installaties in gebruik genomen om water te verzamelen.

Door middel van grote netten, bevestigd aan de rotsen en lijkend op spinnenwebben, wordt mist opgevangen en omgezet in vloeibaar water. Dit systeem is een meevaller in deze semi-aride regio waar mist vaak gevangen zit tussen de bergtoppen. Wat ooit als een utopie werd beschouwd, het hebben van stromend water in huis, is nu werkelijkheid geworden voor omliggende dorpen die nu kranen in hun huizen hebben.

Lees ook: Vrouw in Marokko verandert mist in drinkwater

Dit project lost een groot aantal watergerelateerde problemen op voor de lokale bevolking. Voorheen moesten de inwoners vaak lange tochten maken naar verre putten, wat soms tot wel 3,5 uur per dag in beslag nam. Vooral vrouwen en kinderen droegen de zware last van het halen van water voor het huishouden. De nabijgelegen dorpen hoeven nu niet meer te vrezen voor watertekorten. Dorpsbewoners betalen een bijdrage van 20 dirham, maar volgens de verantwoordelijke organisatie kost het mistwater driemaal minder dan putwater. Er zijn plannen om het netwerk van mistnetten uit te breiden over de gehele Marokkaanse bergketen.

De Dar Si H’med Foundation, die het project leidt, heeft succesvol netten geïnstalleerd tussen Goulimine en Sidi Ifni, en heeft sinds 2015 gezorgd voor drinkwater voor 140 huizen. Ze gebruiken 1700 m² aan netten om dagelijks 22 liter water te verzamelen. Gezien het succes van het project, overweegt de organisatie nu om mistwater te gebruiken voor irrigatie door 1000 m² aan netten te installeren voor dit doel. De stichting heeft ook een project opgezet voor de productie van biologische landbouw en de opslag van ziektevrije, authentieke zaden.

Lees ook: Marokkaanse komt met revolutionaire oplossing voor landbouw in Dubai

De gemeenschap produceert nu 100% biologische groenten dankzij het water uit de mist. De mist is een levensbron geworden voor de bewoners, die niet alleen hun dorst lest, maar ook bijdraagt aan hun voedselvoorziening.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team