Zoeken

Marokko: mensen beginnen water te stelen

9 februari 2024 - 07:00 - Marokko

©

In de gemeente Ben Maachou Oulad Abou in de provincie Berrechid hebben de lokale autoriteiten een sterke actie ondernomen tegen de diefstal van drinkwater.

Tientallen pompen en motoren, die door boeren werden gebruikt om irrigatiewater uit de rivier Oued Oum Rabia om te leiden, zijn in beslag genomen. Deze diefstallen vonden plaats met medeweten van sommige lokale gekozen functionarissen.

Lees ook: Marokkaanse autoriteiten zitten waterdieven op de hielen

Het ingrijpen van de autoriteiten is een reactie op de toenemende gevallen van waterdiefstal uit het irrigatiesysteem van Oued Oum Rabia, nabij de ontziltingsinstallatie van het Al-Dorat stuwmeer. Dit gebeurde ondanks de maatregelen die zijn genomen om het waterverbruik te rationaliseren te midden van een ernstige droogte en watertekort.

De lokale autoriteiten, geholpen door de hulptroepen en de Koninklijke Gendarmerie, hebben een inspectie langs de rivier uitgevoerd. Tijdens deze controle ontdekten ze dat installaties, bedoeld om drinkwater te leveren aan de provincies Berrechid, El Jadida en Safi, waren gesaboteerd om water af te tappen met behulp van motoren en pompen. Deze apparatuur is, samen met tientallen buizen, in beslag genomen. De actie werd voortgezet in de regio Ben Maachou Oulad Abou, waar meerdere installaties door boeren werden vernield.

Lees ook: Marokko: teelt watermeloen verboden in meerdere steden

Deze ingrijpende actie van de lokale autoriteiten volgt op klachten van inwoners over de diefstal van water door boeren voor de irrigatie van hun velden, waarbij ze de steun hadden van enkele lokale politici.

Bladna.nl