Zoeken

Vrouw in Marokko verandert mist in drinkwater

25 juli 2022 - 10:20 - Marokko

©

In Marokko heeft een vrouw een briljante idee ontwikkeld om iets te doen aan het watertekort, in een regio van het koninkrijk die wordt geteisterd door herhaalde droogteperiodes.

Mistwater omzetten in drinkwater: Jamila Bargach en haar partner Dr. Aissa Derhem hebben het briljante idee bedacht om het hoofd te bieden aan het watertekort, als gevolg van droogte. In 2010 richtten zij de Dar Si Hmad Stichting op om de gemeenschappen in de zuidwestelijke regio van Marokko te helpen. De regio kampt met talrijke droogteperioden die een grote impact hebben op de plaatselijke gemeenschappen. Het probleem wordt nog verergerd door het gebrek aan drinkwatervoorzieningen.

Lees ook: Noord-Marokko heeft dorst

Om de moeilijkheden te overwinnen, heeft de Dar Si Hmad Stichting een systeem geïnstalleerd voor de opvang van mist, dat ook voor de distributie van het verzamelde water zorgt in de regio Ait Baamrane, meldt Haaretz. Grote netten werden in de rotsen opgehangen om het mistwater op te vangen en om te zetten in drinkwater. Volgens Jamila Bargach is de techniek achter het opvangen van mistwater eenvoudig.
"Als je denkt aan een volleybalnet dat je ’s morgens nat aantreft door het opgevangen vocht, is het hetzelfde principe."

Lees ook: Marokko en Nederland willen drinkwater produceren uit vocht in de lucht

Op dit moment zijn 16 dorpen in de regio Aït Baamrane de begunstigden van dit project, maar de stichting wil graag nog andere dorpen bereiken. "We zijn bezig met de uitbreiding van de projecten. Ik hoop dat we nog minstens acht dorpen kunnen aansluiten, zo niet twaalf, afhankelijk van de financiering die we hebben," aldus Jamila Bargach.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team