Zoeken

Waterbeperkingen op komst in Casablanca?

22 januari 2024 - 13:00 - Marokko

©

Casablanca gaat watergebruiksbeperkingen opleggen aan haar inwoners om het ernstige watertekort waarmee de Marokkaanse metropool kampt, het hoofd te bieden.

Met de verwachting dat de gevolgen hiervan in de lente zullen worden gevoeld, is een van de eerste maatregelen die de autoriteiten overwegen het verminderen van de waterdruk in de leidingen. Dit besluit volgt op de ernstige droogte die het koninkrijk al drie jaar treft en heeft geleid tot de uitdroging van het Al Massira-stuwmeer, dat een groot deel van de bevolking van Zuid-Casablanca van water voorziet.

Lees ook: Water onaangekondigd afgesloten in Agadir

De autoriteiten van de stad zijn zich bewust van de urgentie van de situatie. Tijdens een recente bijeenkomst heeft de gouverneur van de regio Casablanca-Settat, Mohamed Mhidia, samen met de burgemeester van de stad, Nabila Rmili, en vertegenwoordigers van het Nationaal Bureau voor Elektriciteit en Drinkwater (ONEE) en Lydec, aangedrongen op het versnellen van de lopende projecten, waaronder de aansluiting op water uit de Bouregreg en de zeewaterontziltingsinstallatie die naar verwachting operationeel zal zijn in 2026.

De gouverneur heeft de stad gevraagd om de nodige maatregelen te nemen voor de bouw van waterzuiveringsinstallaties en recyclage installaties voor afvalwater, bedoeld voor de irrigatie van groene ruimtes en golfbanen, met name die in Mediouna en El Hank, waarvoor Casa Baïa onlangs aanbestedingen heeft uitgeschreven. ONEE en Lydec zijn op hun beurt gevraagd om de werkzaamheden aan de nieuwe waterleiding Casa Noord-Casa Zuid, verbonden met de nieuwe waterweg vanuit de rivier Sebou en de Sidi Mohammed Ben Abdellah-dam, te versnellen.

Lees ook: Casablanca richt zich op afvalwater door watertekort

Andere beperkende maatregelen worden overwogen. Saâd Azzaoui, directeur van Lydec, legt uit dat er een groot verschil is tussen de beschikbare watervoorraden en de consumptiebehoeften. De impact van dit tekort zou vanaf de lente van 2024 door de consumenten kunnen worden gevoeld, met mogelijke waterbeperkingsmaatregelen, afhankelijk van de evolutie van de watersituatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team