Zoeken

Marokkaanse actrice Hajar Brown slachtoffer discriminatie

9 februari 2023 - 15:00 - Cultuur

©

De Marokkaans-Spaanse actrice en influencer Hajar Brown heeft zich uitgesproken over de racistische en islamofobe discriminaties waarmee ze zowel bij castings als op straat te maken krijgt.

De 27-jarige Hajar Brown nam deel aan de conferentie ’Mulleres na cima’ die in de stad Santiago de Compostela georganiseerd werd door de Stichting Araguaney Puente de Culturas, de USC en het stadsbestuur van Santiago. De actrice is vooral bekend van haar rol in de serie ’SKAM’, maar werd daarna ook model en influencer op sociale media. Tijdens de conferentie sprak ze over de racistische situaties die ze meemaakt vanwege haar hoofddoek en haar geloof als moslima. "Ik heb discriminaties en andere moeilijke situaties ervaren. Maar uiteindelijk is dit ook een teken dat de strijd om mentaliteiten te veranderen de moeite loont. Ik probeer over te brengen wat ik ervaar aan mensen die dat misschien vreemd vinden," vertelt Hajar aan El Español.

Lees ook: Basketbalspeelster met hoofddoek uitgesloten in Frankrijk (video)

"Sociale media zijn voor mij de sleutel tot alles geworden. Ze hebben de deuren geopend naar de de arbeidsmarkt, kennis en reizen", zegt ze. "Mijn sociale media fungeren als sleutels die ik niet wil verliezen. Sinds ik me via hen uitdruk voel ik me minder gecensureerd en minder belachelijk. Ik beheers deze ruimte van vrijheid en ik voel me helemaal mezelf. Degenen die mij volgen doen dat omdat ze de inhoud goed vinden, niet omdat ik mooi ben of niet. Ik ben niet alleen een discours, ik ben niet alleen een hoofddoek, ik ben niet alleen een islamitische feministe, ik ben niet alleen politiek. Ik probeer voorbij de barrière te gaan die onwillekeurig wordt opgeworpen."

De jonge actrice, van haar echte naam Hajar El Bahraoui, vraagt zich af of ze zoals iedereen moet zijn om geaccepteerd te worden, omdat het dragen van de hoofddoek, die haar "anders" maakt dan anderen, zwaar weegt in de perceptie van anderen ten opzichte van haar. "Veel mensen willen weten waarom we een hoofddoek dragen en waarom we ervoor kiezen om op een bepaalde manier te leven. Als we het uitleggen zien ze dat we ook een normaal sociaal leven hebben, net zoals andere vrouwen van mijn leeftijd", legt de jonge vrouw uit. Ze benoemt ook enkele voorbeelden van discriminatie die ze in haar dagelijks leven ondervindt. "Je stapt in de bus met je hoofddoek en je ziet hoe mensen hun spullen herschikken zodat je niet naast hen zou komen zitten, want niemand wil bij je zitten behalve de kinderen," zegt Hajar.

Lees ook: Rapster Miss Raisa doet hoofddoek af en zegt waarom

De actrice heeft het ook over een leraar die "onbeschofte opmerkingen" tegen haar maakte, enkel en alleen omdat hij niet begrijpt waarom ze een hoofddoek draagt. "Soms als iemand naar me kijkt in de metro, vraag ik me af of ze naar me kijken omdat ze racistisch zijn of omdat ze me kennen", zegt ze. Ook bij casting-sessies wordt ze nog steeds geconfronteerd met discriminaties. "Ik reageer altijd op castings, maar meestal lukt dat niet. Voorlopig werk ik dus als consultant en analist aan verschillende audiovisuele projecten over islamofobie. Dit geeft me veel troost omdat het ergens nuttig voor is".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team