Zoeken

Militaire dienst is springplank naar beroepsleven voor Marokkanen

4 april 2022 - 17:00 - Marokko

©

De militaire dienst, die in 2019 opnieuw is ingevoerd, wordt beschouwd als een "springplank naar het beroepsleven". Deze opvatting wordt algemeen aanvaard en is de reden voor een sterke stijging van het aantal dienstplichtigen. Op deze manier probeert Marokko het probleem van de werkloosheid onder jongeren deels op te lossen.

De dienstplicht, die in 2006 werd afgeschaft, werd in januari 2019 opnieuw ingevoerd door de regering via een wetsontwerp. Daarna werd de dienstplicht twee jaar opgeschort vanwege de Covid 19-pandemie. Afgaande op officiële cijfers van de centrale commissie is het aantal dienstplichtigen sterk gestegen: 178.166 (waarvan 16% vrouwen) voor het jaar 2022, een stijging van 33% ten opzichte van 2019, meldt het weekblad Jeune Afrique.

Lees ook: Dienstplicht Marokko: jongeren vluchten naar Spanje

De regering heeft in de loop der jaren haar strategie gewijzigd. "We bevinden ons niet in een gedwongen mobilisatie. Maar we maken de jongeren bewuster, we leggen hen uit wat het doel is en we geven hen de kans om zelf te beslissen. Natuurlijk worden inspanningen gedaan om patriottische waarden bij te brengen en de territoriale integriteit te beschermen door militaire dienst. Er bestaat echter geen militaire dwang", verklaart Kamal Hajja, onderzoeksprofessor aan de Euromed-universiteit in Fez.

Hajja is van mening dat de populariteit van de militaire dienst door een aantal factoren kan worden verklaard: "de wil om zich aan te sluiten bij een instelling die alle nationalistische waarden verenigt", "het vooruitzicht op een stabiele beroeps- en sociale situatie" en "de kans voor een erkende beroepsopleiding die de toegang tot de arbeidsmarkt kan vergemakkelijken voor jongeren die nog niet het vereiste school- of academische niveau hebben".

Lees ook: Militaire dienst: wereld-Marokkanen verzocht om zich te melden

Tijdens de militaire dienst ontvangen afgestudeerden van de middelbare school die als onderofficier worden beschouwd, 1500 dirham (140 euro), terwijl dienstplichtigen met een bachelordiploma die de rang van officier bereiken, 2100 dirham (200 euro) ontvangen. Dit maandsalaris is vrij van belastingen en taksen. Andere voordelen van de militaire dienst zijn: gratis kleding, huisvesting, voedsel en toegang tot medische zorg in militaire ziekenhuizen, promotietoelagen en een speciale vergoeding voor degenen die in het zuidelijk deel van het land dienen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team