Zoeken

Meteorologie: Marokko verwerft krachtigste supercomputer van Afrika

26 juli 2021 - 15:00 - Marokko

©

Het Directoraat-generaal voor Meteorologie (DGM) heeft zonet de krachtigste supercomputer in Afrika geïnstalleerd. Dit initiatief maakt deel uit van de strategische visie 2021-2025 van het directoraat, voor een betere risico- en rampenpreventie in Marokko.

Dankzij deze supercomputer zal DGM beter in staat zijn om ernstige weersverschijnselen te voorspellen. Het directoraat zal ook de geografische posities preciezer kunnen bepalen, om zo een betere inschatting te maken van de risico’s, meldt persagentschap MAP.

Onder de naam AMTAR, zal de computer ook de uitwerking van scenario’s voor klimaatverandering in Marokko vergemakkelijken en precieze informatie verstrekken over de gevolgen ervan voor de verschillende economische en sociale sectoren, aldus het ministerie van Uitrusting, Vervoer, Logistiek en Waterstaat, dat ook van plan is om een "globaal voorspellingssysteem" in te richten.

Lees ook: Marokko geteisterd door hitte en droogte in 2020

Deze nieuwe supercomputer is 120 keer juister dan de oude en heeft een piekvermogen van 1 Petaflops, oftewel een miljoen miljard bewerkingen per seconde. Een belangrijke prestatie die mogelijk werd gemaakt door de steun van het Rampenfonds. Het systeem van de computer is gebaseerd op het Lenovo SR850-platform en is uitgerust met meer dan 120 knooppunten van elk 24 processoren, wat neerkomt op meer dan 12.000 processoren. De installatie ervan vormt een grote uitdaging voor het DGM in Marokko, dat een nationaal meteorologisch referentiecentrum is en een centrum voor informatiesystemen van de Wereld Meteorologische Organisatie.

Ter herinnering, de oprichting ervan is onderdeel van de strategie 2021-2025 van het DGM, die onder meer gericht is op de verbetering van de kennis van en de anticipatie op meteorologische en klimatologische risico’s, en op de ontwikkeling van besluitvormings- en concurrerende diensten. Vanaf volgende week zal AMTAR daadwerkelijk operationeel zijn, zegt de weerdienst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team