Zoeken

Marokko: nieuw monitoringsysteem om klimaatverandering te volgen

11 maart 2022 - 19:00 - Marokko

©

De Marokkaanse weerdienst DMN heeft een nieuw monitoringsysteem gelanceerd om het tempo van de klimaatverandering in Marokko bij te houden.

Het gaat om een smartphone-app en een website voor toezicht, alsook om een systeem om prognoses te verstrekken die dan regelmatig via sms naar lokale beleidsmakers worden gestuurd, zo meldt persagentschap MAP.

Lees ook: Klimaatverandering: Barack Obama feliciteert Marokkaan Rachid Ennassiri

Volgens de minister van Uitrusting en Water, Nizar Baraka, die bij de presentatie aanwezig was, biedt het nieuwe bewakingssysteem nauwkeurige automatische waarschuwingen vanuit de lucht voor een periode van drie dagen, waarbij de inhoud snel en gemakkelijk te lezen en te begrijpen is.

Dit project wordt uitgevoerd met behulp van kaarten met vier kleuren. Deze kleuren zijn groen, geel, oranje en rood, die de voorspelde meteorologische risiconiveaus aangeven en verwijzen naar de weersverschijnselen waarop de waarschuwing betrekking heeft, aldus dezelfde bron. Men merkt op dat het nieuwe systeem ook wordt gebruikt door het departement voor het beheer van natuurgevaren, het directoraat-generaal voor civiele bescherming en het directoraat-generaal voor waterbouwkunde.

Lees ook: Merendeel Marokkanen bezorgd over klimaatverandering

Gezien de opeenvolgende droogten die zich de afgelopen jaren in Marokko hebben voorgedaan, zal het nieuwe monitoringsysteem een doeltreffende inzet van middelen, paraatheid, beheer van noodsituaties, en een proactieve besluitvorming mogelijk maken om de negatieve gevolgen van extreme weersomstandigheden te beperken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team