Zoeken

Melilla rekent op Europa om druk uit te oefenen op Marokko

19 april 2021 - 16:20 - Marokko

©

De Confederatie van Werkgevers van Melilla (CEME-CEOE), hekelt de eenzijdige sluiting van de douanepost door Marokko en is van plan de zaak voor te leggen aan de Raad van Europa "opdat deze Marokko dwingt de invoer weer toe te staan".

Volgens de Confederatie sloot Marokko de douanepost aan de grens met als doel "de haven van Melilla en de handelaars van de stad economisch te verstikken", meldt El Faro de Melilla. In een door haar voorzitter, Enrique Alcoba Ruiz, ondertekende persmededeling verklaarde de Confederatie dat zij de zaak "via de Spaanse afgevaardigden" aan de Raad van Europa zal voorleggen. "We hopen op de steun van de Spaanse regering en van alle politieke partijen die in Melilla vertegenwoordigd zijn via hun respectieve Europese parlementaire fracties".

Marokko heeft met ingang van 1 augustus 2018, de invoer van goederen via de land-douane met Melilla verboden. Volgens de werkgeversorganisatie van Melilla "wil Marokko zijn zeeverkeer ontwikkelen". De cijfers van het containervervoer in de twee havens van Nador "tonen duidelijk aan dat de Marokkaanse autoriteiten de eis om alleen de invoer toe te staan van goederen die in de haven van Nador worden gelost, als drogreden aanvoeren om de invoer via de land-douane met Melilla te verbieden," legt hij uit.

"Met de sluiting van de douane in 2018 en 2019, slaagde de haven van Nador er niet in de haven van Melilla in te halen met 5010 containers in Melilla en 1787 in Nador," benadrukt CEME-CEOE. Ze voegen eraan toe dat, "ondanks de sluiting van de grenzen, het hoogste cijfer van de haven van Nador in 2020 in termen van containertrafiek (2200 containers), niet de 20% bereikt van het totaal dat door Melilla in 2016 werd doorgevoerd (10.089 containers)."

Volgens Ruiz "heeft Marokko, zelfs tijdens de pandemie, zijn grenzen nooit gesloten voor het goederenverkeer met Spanje en de EU, met uitzondering van Melilla", waarbij hij overigens de passiviteit van de Spaanse autoriteiten betreurt, waardoor ze genoodzaakt zijn zich tot de Raad van Europa te wenden om bemiddeling te vragen. In een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, Arancha González Laya, hekelt de CEME het "gebrek aan reactie" van de regering op "de steeds agressievere aanvallen van Marokko", hetgeen volgens de organisatie in strijd is met verschillende bilaterale en internationale verdragen.

De organisatie wil deze tekortkomingen aan de orde stellen bij de Raad van Europa om een einde te maken aan een "zeer ernstige economische situatie die kan leiden tot een nog ernstiger sociale situatie in Melilla".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team