Zoeken

Sebta en Melilla verstoken van operatie Marhaba ?

5 mei 2021 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokko blijft druk uitoefenen op Spanje sinds de ontvangst van Polisario-leider Brahim Ghali. Het koninkrijk, dat dit jaar de operatie Marhaba voor wereld-Marokkanen moet organiseren, zou de twee enclaves Sebta en Melilla kunnen uitsluiten.

Zolang Marokko "volhardt in zijn wens om in zijn noordelijke en noordoostelijke regio’s projecten te ontwikkelen om de bevolking te herhuisvesten die vroeger leefde van de smokkel aan de grens," zullen de twee enclaves Sebta en Melilla gesloten blijven, melden Spaanse media. Bovendien is Marokko niet van plan de grenzen tussen Sebta en Melilla op korte termijn te openen, tenzij "Spanje een aantal van zijn eisen inwilligt", met inbegrip van de erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara, aldus El Español. Marokko zou de strategie kopiëren die ze toepast op Algerije, waarmee de grenzen al 27 jaar gesloten zijn.

"Het doel van Rabat is de oostelijke en centrale gebieden van Marokko economisch te ontwikkelen en bij te dragen tot de verbetering van de werkgelegenheid en de levensstandaard van de inwoners", ten aanzien van de sociale problemen en protesten van de bevolking, onder meer op het gebied van smokkel. Zo stelt de Marokkaanse regering middelen ter beschikking om tegen 2023 bijna 5000 banen te creëren in de regio Tanger-Tetouan-Al-Hoceima, benadrukt het dagblad. Met de aanleg van de haven van Nador en de verlenging van de lijn Tanger Med wil Marokko namelijk een belangrijke speler worden in de mediterrane handel.

Maar "op deze manier zal de operatie doorgaan zonder Sebta en Melilla", vrezen de Spaanse media die deze samenwerking met de enclaves in het kader van operatie Marhaba ingewikkeld vinden. Vorig jaar was de operatie een succes met speciale vliegtuigen uit verschillende landen en twee maritieme routes uit Frankrijk en Italië. Voor dit jaar heeft de Marokkaanse regering contact opgenomen met enkele rederijen om zich van hun beschikbaarheid te verzekeren. Bovendien heeft de Havenautoriteit van de Baai van Algeciras (APBA), die zwaar door de coronacrisis is getroffen, onlangs een aanbesteding uitgeschreven voor het opzetten van een overtocht naar Tanger Med voor reizigers die vanuit Noord-Europese landen naar Marokko komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team