Zoeken

Melilla rekent op Europa om minder afhankelijk te zijn van Marokko

12 mei 2023 - 14:00 - Wereld

©

President Eduardo de Castro van Melilla heeft zojuist een overeenkomst ondertekend met het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, om een kantoor te openen bij de Spaanse vertegenwoordiging in de Europese Unie. De autonome stad probeert zich de laatste jaren te bevrijden van haar afhankelijkheid van Marokko.

Om haar afhankelijkheid van het koninkrijk te verminderen, dat sinds 2018 haar commerciële douane heeft gesloten en het verkeer van goederen blokkeert, heeft Melilla besloten zich tot Europa te wenden om haar economie te diversifiëren. Dinsdag bereikten de autoriteiten van de stad een akkoord met het ministerie van Buitenlandse Zaken om een delegatie te openen bij de Spaanse vertegenwoordiging in de Europese Unie (REPER), aldus El Periódico de Espana. Volgens de president van Melilla is de opening van dit kantoor bedoeld om de autonome stad zichtbaarder te maken en dichter te brengen bij Europa.

Lees ook: Marokko zou Melilla "pesten"

Het is het hoogtepunt van twee jaar inspanningen, reizen en vergaderingen op alle niveaus om ervoor te zorgen dat de stem van Melilla in de Europese Unie wordt gehoord en in aanmerking wordt genomen, aldus Eduardo de Castro. Melilla wordt zo de zevende gemeenschap die een bureau opent binnen REPER, na Andalusië, Madrid, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Galicië, Asturië en Cantabrië. Melilla verzocht de regering het EU-voorzitterschap te mogen benutten om toe te treden tot het Europees Comité van de Regio’s (CvdR), een belangrijk adviesorgaan voor investeringen en projecten.

Rabat en Madrid zijn overeengekomen om een einde te maken aan de smokkel aan de grens met Melilla, waardoor de inwoners die van deze handel leefden tientallen miljoenen euro’s verlies lijden. Daarnaast is ook het passagiersverkeer vanuit Marokko naar Sebta en Melilla aanzienlijk gedaald, van ongeveer 30.000 Marokkanen vóór de Covid-19 pandemie tot ongeveer 3000 nu. Dat is een gevolg van de aanscherping van beperkingen en paspoortcontroles aan de grenzen.

Lees ook: Beperkte openingstijden voor handelsdouane Sebta

De twee autonome steden hebben de regering gevraagd om de procedures voor hun toetreding tot de EU-douane-unie op te starten, zolang dit hun speciale economische en fiscale regeling niet aantast. Net als haar voorgangers durft de regering van Pedro Sanchez een dergelijke stap niet te zetten om geen conflict met Marokko te veroorzaken. "Rabat is nog steeds terughoudend om Sebta en Melilla meer Europees te maken, want als we meer Europa zijn, zijn we ook meer Spanje, en dat bemoeilijkt hun eisen", verklaarde Eduardo de Castro over de situatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team