Zoeken

Spanje klaagt bij Google over grenslijn Sebta en Melilla

13 juni 2023 - 22:30 - Wereld

©

Het Observatorium van Sebta en Melilla roept de directeur van Google Spanje op om de grenzen van de twee autonome steden met Marokko, die zijn getekend in stippellijnen alsof de gebieden worden betwist, te herzien.

Volgens Google Maps zijn Sebta en Melilla "betwiste" gebieden. De applicatie tekende de grenzen van de twee autonome steden met Marokko in stippellijnen, op dezelfde manier als wordt toegepast bij betwiste gebieden, zoals de Sahara. Professor Carlos Echeverría, directeur van het Observatorium van Sebta en Melilla, heeft Fuencisla Clemares, de directeur van Google Spanje, aangeschreven om te vragen naar een correctie van deze lijnen, meldt Vozpopuli.

Lees ook: Sebta en Melilla "betwiste gebieden" volgens Google Maps

"Ik wil erop wijzen dat de presentatie van Sebta en Melilla, Spaanse gebieden in Noord-Afrika, evenals de rotsen van Vélez de la Gomera en Al Hoceima en de Chafarinas eilanden, op uw Google Maps platform onjuist is, aangezien de grens tussen de twee autonome steden en Marokko wordt weergegeven door een stippellijn", legt Carlos Echeverría uit in zijn brief.

"Het is ook belangrijk om te benadrukken dat deze fout niet alleen gevolgen heeft voor de internationale grenzen van het koninkrijk Spanje, maar ook voor de buitengrenzen van de Europese Unie. Het is daarom dubbel dringend dat deze fout wordt gecorrigeerd om onnodige verwarring te voorkomen", voegde hij eraan toe. In een rapport uit 2021 hekelt het Waarnemingscentrum de "hybride strategie" van Marokko met betrekking tot Sebta en Melilla, met het oog op annexatie.

Lees ook: Nieuwe spanningen tussen Spanje en Marokko

De Google Maps-affaire komt op een bijzonder moment, gekenmerkt door de niet aflatende aanspraken van Marokko op Sebta en Melilla. In mei verklaarde de voorzitter van de Marokkaanse Senaat dat het koninkrijk vroeg of laat de twee steden zou "terugwinnen" en in een recente brief aan de Europese Commissie noemde het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Sebta en Melilla "Marokkaanse steden".

Bladna.nl