Zoeken

Marokko zou Melilla "pesten"

9 mei 2023 - 19:00 - Wereld

©

Juan José Imbroda, senator van de Partido Popular (PP) en kandidaat voor het presidentschap van Melilla, heeft Marokko ervan beschuldigd "de inwoners van Melilla te pesten" door de handelsdouane gesloten te houden en de inreisregels niet te respecteren. Om deze problemen aan te pakken roept hij Melilla op om zich "tot Europa te wenden".

"Marokko is er niet om ons te steunen of ons leven gemakkelijker te maken. Nee, het land maakt het ons moeilijk en zal dat blijven doen. Het wil ons dwarszitten", zei Imbroda ten overstaan van een honderdtal afgevaardigden, tijdens een ontmoeting met Alberto Núñez Feijóo, de nationale voorzitter van de PP, in Melilla. Om de handelingen van Marokko te bestrijden, vindt de leider van de PP in Melilla dat Spanje zich moet wenden "tot het Noorden, tot Europa". Hij herinnerde eraan dat hij dit voorstel ook al in 2017 heeft gedaan, ruim voor de sluiting van de handelsdouane door Marokko.

Lees ook: "Marokko is een dictatuur zoals het regime van Franco"

Volgens Imbroda betekent "naar het noorden kijken, ook kijken naar Andalusië" waarmee zijn regering "een overeenkomst heeft getekend om Melilla te ontwikkelen en die hij vier jaar lang in een la heeft gehouden". De kandidaat voor het voorzitterschap van Melilla, een functie die hij reeds van 2000 tot 2019 bekleedde, eist ook een grotere aanwezigheid van de Spaanse staat in Melilla.

Lees ook: Spanje vreest gedeelde soevereiniteit Sebta en Melilla met Marokko

In dezelfde geest vroeg Imbroda aan koning Felipe VI om Melilla te bezoeken. "Koning Juan Carlos is al gekomen (in 2007) en de huidige koning moet ook komen, maar we moeten het hem gemakkelijker maken door een politieke en sociale stabiliteit te garanderen na de verkiezingen van 28 mei", zei hij. Imbroda herhaalde dat hij een audit wil laten uitvoeren naar het beheer van het huidige bestuur van Melilla onder leiding van Eduardo de Castro (Ciudadanos), die hij verdenkt van corruptie. "Melilla is een 100% Spaanse stad, die bij Europa hoort en Europese steun nodig heeft", besloot hij.

Bladna.nl