Zoeken

McDonald’s Marokko ontkent steun aan Israël

9 november 2023 - 18:00 - Marokko

©

Na beschuldigingen van steun aan Israël, zijn meerdere vestigingen van McDonald’s, waaronder die in Marokko, geboycot door de consumenten. Te midden van de controverse probeert de fastfoodgigant zijn klanten gerust te stellen.

De Israëlische franchisenemer van McDonald’s besloot op eigen wijze steun te betuigen aan Israël door gratis maaltijden te serveren aan Tsahal-eenheden en ziekenhuizen. Een solidariteitsactie die kritiek opleverde van internetgebruikers, die McDonald’s beschuldigen van het financieren van Israël en daarmee "hun daden goedkeurt". Hierop werd op sociale media een oproep tot boycot van alle McDonald’s-vestigingen wereldwijd gelanceerd, meldt Midi Libre.

Lees ook: McDonald’s haalt zich woede van Arabische landen op hals

Getroffen door deze boycot, heeft McDonald’s Marokko zijn klanten willen geruststellen. "De royalties die de Marokkaanse onderneming FRI, franchisenemer van McDonald’s in Marokko, betaalt aan McDonald’s International, worden op geen enkele manier gebruikt om een regering of politieke zaak te steunen", verduidelijkte de Marokkaanse franchise, die de wil betuigt om deel te nemen aan nationale en internationale hulp ten gunste van de Palestijnen.

Franchises in Koeweit en Oman hebben reeds donaties gedaan aan de Palestijnen en benadrukt dat het initiatief van de Israëlische franchise een persoonlijke actie was. "Wat de licentiehouder in Israël heeft gedaan, was een individuele en privédaad", bevestigt de franchisenemer van McDonald’s Oman in een bericht op X.

Lees ook: Massale protesten in Marokko in solidariteit met Palestina (video)

In Frankrijk, waar op 31 oktober graffiti op de gevels van een McDonald’s in Lyon werden gevonden, heeft de fastfoodketen een verklaring uitgebracht waarin het "zweert geen enkele regering die bij dit conflict betrokken is te financieren of te ondersteunen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team